Скандал. Евреи скочиха на Румен Петков

Заради телевизионна изява

Скандал. Евреи скочиха на Румен Петков | StandartNews.com

Огорамен скандал се разрази след телевизионна изява на известен български политик.

Еврейската организация "Шалом" излезе с декларация срещу лидера на партия АБВ Румен Петков. Причината е, че той се появи в телевизионно предаване с жълта табелка, на която пише "Неваксиниран".

Според "Шалом" това е препратка към жълтите звезди, които евреите са принудени да носят по време на Втората световна война.

"Срамно и позорно е български политик и бивш министър да използва символи от периода на Холокоста за подсилване на своите твърдения и тези.

Всяко неуместно сравнение на настоящето с тежките години на войната, омаловажава страданията, понесени от жервите на Холокоста.ОЕБ "Шалом" призовава българските политици и общественици да премерват и обмислят своите думи и действия когато говорят за тъмните години от периода на Втората световна война.",се казва в част от декларацията.

"Това е следващата крачка. 40-те години Адолф Хитлер наложи тази практика. Жълти звезди. Няма да ходите на училище, няма да ходите на детски градини, няма да може да влизате в магазините. За вас ще има вечерен час. Днес фон дер Лайен, или фон дер Хитлер,  прави същото в Европейския съюз.

Ако ние, които сме говорили за свободно движение на хора, стоки и услуги, продължаваме да вървим всъщата тази посока, крачката е жълти звезди, правоъгълници, шестолъчки", заяви още Румен Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай