Синдикатите доволни от мерките

Една голяма част от мерките и конкретните стъпки са наши искания, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров

Синдикатите доволни от мерките | StandartNews.com

Синдикатите са доволни от мерките на правителството в помощ на хората и бизнеса.
„Оценяваме този пакет позитивно, особено в социалната му част. Една голяма част от мерките и конкретните стъпки са наши искания от времето на назад през последните месеци“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него мерките, чиято стойност възлиза на 1,163 млрд. лева, са една „добра стъпка към немалка част от населението“, които отдавна са очаквали целеви мерки в ситуацията на пандемия, задълбочаваща се икономическа криза и загуба на работни места.

„Като казваме доволни, не казваме, че няма да искаме и още. Напротив! Тези 3-месечни плащания към всички пенсионери са безпрецедентни. Такива сме искали винаги във времето назад и винаги сме стигали до някакъв праг – коледни, великденски добавки, еднократно за месеца и то за част от пенсионерите, които са най-бедни. Това безспорно ще подкрепи тези над 2 млн. най-бедни и най-застрашени от пандемията рискови групи през следващите няколко месеца“, заяви Пламен Димитров, според когото трябва да се помисли тази мярка да продължи до края на годината.

От КНСБ заявиха още, че държавата и правителството не трябва да правят каквито и да било икономии сега, а да харчи толкова средства, колкото са нужни в този момент на икономиката и на отделните социални групи.

Пламен Димитров оцени положително и мярката 60/40, която е помогнала на фирмите да съхранят около 200 хил. работни места и подчерта, че тя трябва да продължи да действа и след септември месец.

„Продължаваме да предлагаме нови мерки за части от обществото, които смятаме, че са останали незащитени. Семействата с деца, например, продължават да имат проблеми. Родителският отпуск, който продължаваме да предлагаме – целеви допълнителен платен родителски отпуск, който да плати НОИ на всяко семейство с дете, в случай, че детето трябва да остане вкъщи, а някой от родителите да го гледа. Това наше предложение, заедно с още други, седят отворени и не са намерили място в този пакет. Ще продължаваме да ги искаме“, увери Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай