Петък,

Павилионът с кабела на смъртта вписан като сграда

От: СТАНДАРТ -
A
A
A
  • Архитектът на „Триадица” и жената, подписала служебната бележка, не чувстват вина

Шокиращи подробности за нормативната каша, довела до съществуването на шахтата с оголени кабели, убила 16-годишния Людмил, изнесе вече бившият архитект на район „Триадица“ – Иван Шишков. Той подаде оставка след трагедията с токовия удар, при който загина дете. Момчето издъхна в ръцете на баща си, когато двамата пресичали пешеходната пътека на оживения столичен бул. „Иван Гешов” и момчето стъпило на шахтата, хвърляща ток.

ВИЖ ОЩЕ: Токов удар по човечността

Незаконният павилион, който се намира на територията на съседната болница „Св. Иван Релски”, който се захранва от кабелите в шахтата, е вписан в кадастралната карта като сграда, разкри пред бТВ Шишков.

ВИЖ ОЩЕ: Опасни кабели и в парк в Горна Оряховица

„Павилионът е в терен на държавата – терен, който се управлява от болницата. Този павилион е там, благодарение на желанието на директора на болница „Св. Иван Рилски“. Когато през 2018 г. е започната процедурата за премахване на павилиона, тогава директорът на болницата с писма е поискал тези два павилиона да бъдат узаконени. (…) Павилионът е попълнен в кадастралната карта. Не е ясно как е попълнен обект, който по закон е преместваем, добави той.

„Според мен това, че не се знае кой е собственикът на павилиона и това, че е вписан в кадастъра все едно е сграда, означава, че собственикът не е случаен“, каза още арх. Шишков.

„Усещането ми е, че голямата община си изми ръцете с малката“, коментира той. Шишков е работел като архитект към два района на Столичната община от 2002 г.

На въпрос изпитва ли вина за случилото се той отговори: „Не, никаква абсолютно“. Никаква вина заяви, че не чувства и Елена Траянова, бивш началник на отдел „Устройство на територията, кадастър и регулация“ в общината, която през 2011 г. е подписала със запетайка вместо арх. Шишков служебната бележка, с която ЧЕЗ прокарва ток на павилиона. Документът е бил за проучване на възможностите за прекарване на ток, а не разрешително за това, каза Траянова, която е вече пенсионер. Тя обясни, че процедурите, с помощта на които павилионът, към който е прекаран фаталния кабел, не се провеждат от район „Триадица“.

 „За мен тази служебна бележка, независимо кой я е подписал – в случая аз, не убива дете. Токът уби детето. Много съжалявам, че така ще го кажа, виждайки мъката на хората, които загубиха детето си“, коментира още Траянова.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички