Шок! Газът надолу, парното поскъпва

Топлофикация залага 46% ръст на разходите за фактури

Шок! Газът надолу, парното поскъпва | StandartNews.com

Въпреки очакваното поевтиняване на газа, парното ще поскъпне. „Топлофикация София“ залага повишение на цените от средата на следващата година. Това става ясно от проект за Бизнес план на дружеството за тази година, внесен за одобрение в Столичния общински съвет на 29 декември 2020 година, съобщи агенция „Монитор”. В него е записано, че цената на парното няма да бъде променяна през първото полугодие на тази година, а от 1 юли е заложено поскъпване с близо 3 на сто. Така цената ще стане 84,04 лева на Мвтч.

В мотивите за увеличението на цената дружеството изтъква, че за тази година са планирани загуби в размер на 22,288 млн. лева при 57,308 млн. лева отрицателен резултат за миналата година.

Финансовата прогноза за 2021 г. обаче ще се изпълни при предоговаряне на споразуменията с Българския енергиен холдинг (БЕХ) за разсрочване на главниците и промяна на лихвите, въпреки че това вече беше отказано.

94% от прогнозните приходи през 2021 г., или 461,508 млн лева, „Топлофикация“ планира да получи от продажба на топлинна и електроенергия. Тя ще увеличи продажбата на ток с 18%, а на топлинна енергия с 9%, пише в проекта.

25,5 млн. лева ще получи парното от дялово разпределение, неустойки от задължения на клиенти, приходи от юридически възнаграждения от спечелени дела.

От бизнес плана става ясно, че разходите на дружеството през тази година ще са в размер на 483,797 млн. лева. „Топлофикация“ планира да използва с 3,6% повече газ. Освен това столичната топлофикация е заложила и 38,6% повече пари за канцеларски материали. Предвижда се с 46,1% повече да похарчат за печатане и доставка на фактурите, става ясно от бизнес плана. Увеличават и парите за служебни карти за транспорт с 33 на сто и за командировки – с 28%.

В документа са обявени и финансовите резултати на дружеството за миналата година, според които при планирани 56,022 млн лева загуба те възлизат на 57,308 млн. лева, което е с 1 млн. лева повече. Към 31 декември 2020 г. задълженията на парното са в размер на 996,824 млн. лева към „Булгаргаз“, БЕХ и банки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай