Шефът на БЛС: 950 лв. стартова заплата за медиците

130 млн. лв. ще гарантират 950 лв. за стартова заплата на медицински специалисти

Шефът на БЛС: 950 лв. стартова заплата за медиците | StandartNews.com

След като наблюдавахме тенденциите през първото тримесечие на годината, се установи, че няма проблем да се преговаря за увеличаване на пътеки и лимити за някои лечебни заведения, обясни пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров. Със сигурност това е устойчива и резонна мярка, защото финансирането в момента става през НЗОК, допълни той.

Здравната каса и БЛС започнаха миналата седмица спешни преговори за увеличаване на цените на част от клиничните пътеки от 1 юни. Това означава 50 милиона повече, които Здравната каса ще даде от резерва си за лечението на деца, бременни, пулмология и други, както и по-високи заплати за медиците.

„Мисля, че след направените анализи стана ясно, че ресурс от 130 млн. лв. би трябвало да гарантира 950 лв. за стартова заплата на медицински специалисти“, обясни Маджаров. Много клинични специалисти напуснаха работа и станаха общопрактикуващи лекари заради обидно ниското заплащане, допълни медикът.

Надзорният съвет на Здравната каса решава да отпаднат ли лимитите за прием в педиатрията. Д-р Маджаров беше категоричен, че БЛС подкрепя протестите на медицинските служители от Софийската педиатрична болница. „Разбира се, че ги подкрепяме - крайно време е те да получат и добра материална база, и добро финансиране, те лекуват на трето ниво в педиатрията“, каза шефът на БЛС.

Работим заедно, няма напрежение с медицинските сестри, заяви д-р Маджаров по повод протестите на медицински сестри заради ниското заплащане и изразеното недоволство от лекарите по темата.

Лекарите винаги са готови да протестират, но тогава, когато техните точни и ясни искания са неглижирани. Това е крайна мярка, не бива да стигаме до там, заяви в заключение д-р Маджаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай