Ще предадем ли за втори път Гоце?

България твърда за историческата истина, развръзката идва на 17 ноември

Ще предадем ли за втори път Гоце? | StandartNews.com
  • България твърда за историческата истина, развръзката идва на 17 ноември

Едно добре планирано посещение на вицепремиера Красимир Каракачанов в Самоков даде знак на Скопие, че сметките на комшиите да ни преметнат за влизането си в ЕС ще излязат криви. Докато в София всички бяха вперили очи в премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, гадаейки дали ще се разберат по историческите въпроси, пред новия бюст на Гоце Делчев в Самоков Каракачанов заяви: "Гоце Делчев е роден в българския град Кукуш, учи в българската Солунска гимназия и във военното училище в София - български офицер, български учител, български революционер." За да е максимално ясен, лидерът на ВМРО

бързо върна лентата на времето:
"Пред Гоце Делчев има възможност за кариера в свободна  България, но той избира по-трудното и по-рисково - да се върне в поробена Македония и да пали българите в тяхната жажда за свобода. И там намира своя край - убит в сражение с турските поробители. Може би днес някой в нашата западна съседка  не е прочел добре историята си и се чуди какъв е Гоце Делчев. Ако има това съмнение, може да прочете стотиците писма, статии и другите материали, които е написал Гоце Делчев. А може и да дойде в хубавия български град Самоков, да сложи едно цвете на неговия паметник и да прочете какво е казал той - "Ние се борим за автономията на Македония и Одринско, за да ги запазим в цялост за бъдещето обединение на България".
Думите на Каракачанов дойдоха като абсолютен контрапункт на фанфарите около инициативата Берлински процес в София. Именно заради нея и общото й домакинство с България Заев пристигна в София. Но още преди да тръгне, всички - и у нас, и у тях, говореха, че истинската цел на визитата му при прясно преболедувалия Ковид-19 Борисов е именно историческия препъникамък за влизането на Република Северна Македония в ЕС.
 
България удари спирачка
на Северна Македония като заплаши съседите, че ще им наложи вето за преговорите с ЕС, ако не признаят историческите истини за общото ни минало.
Заев на крака при Борисов, гърмяха укорително медиите на комшиите. Българските пък пресмятаха колко отрицателни PCR-а има премиерът й и може ли да зарази с нещо госта си. Резултатът шокира всички.
Вместо отговор на въпросите дали Македония ще отстъпи от твърденията си, че Гоце е неин, а у нас има македонско малцинство, стана ясно, че Борисов и Заев са имали бърз и важен конферентен разговор с канцлера Меркел, вследствие на който Берлинският процес излиза с две важни решения. И двете финансови, а не политически: декларации за Общ регионален пазар и за Зелен дневен ред. Едни видяха отлагане на инфарктната в двустранните отношения историческа тематика. Други - директната намеса на Ангела Меркел: "За региона е важно да кажа - трябва да се разбирате помежду си. Не забравяйте това!". А трети скептично поклатиха глава: пак отстъпихме...
Ден по-късно обаче пак Каракачанов разтълкува ситуацията: "Вчера Северна Македония разбра, че няма кой да ни притисне за влизането им в ЕС". С което даде да се разбере, че

горещият картоф все пак е бил пипан
И е опарил не нас.
Вицепремиерът подчерта, че изразената българска позиция се отстоява и от премиера, и от външния ни министър и от министъра на отбраната. И няма как да бъде пробита - нито с приятелството на Заев, нито с натиск от Меркел. Защото България смята, че единствената перспектива за Западните Балкани е членство в ЕС, но това няма как да стане по начина на Скопие. Опитваме се от поне година да им обясним, че не могат да чакат някой да ни натисне и да ни каже колко е важно Македония, която е център на вселената, да влезе в ЕС, подчерта Каракачанов. И допълни, че страната ни ясно е показала, че има своите национални интереси и ще държи историята ни да не бъде фалшифицирана. Идентичността, която се опитват да създадат в Македония, не може да бъде за сметка на нашата, категоричен бе Каракачанов.
Какво следва? Развръзката се чака на 17 ноември, когато  България трябва да изпълни заканата си и ако Скопие продължава да не променя позицията си, да наложи вето на преговорите на Северна Македония за влизане в ЕС. "Това е опция, която стои на масата, в случай, че не настъпи никакво разведряване в разговорите между двете страни. За съжаление, към момента не наблюдаваме значителна промяна в поведението на нашите колеги от Северна Македония по отношение на това, което ние определяме като "червени линии", каза зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Дипломат Х 1 Екатерина Захариева влезе с детайли - МВнР са преброили

над 10 000 антибългарски писания
в Северна Македония. Ако съседите не отстъпят и решение не бъде намерено, нищо от двете прекрасни декларации за общ регионален пазар и зелено бъдеще на Балканите няма да има шанс. А перспективата наистина е добра. Западните Балкани представляват пазар за около 20 милиона души.
Свързването на икономиките ще доведе до свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. Това ще даде перспектива на младите хора и те ще имат стимул да остават в региона.
Декларацията за Зелен дневен ред пък ни прави част от европейската Зелена сделка. Но...обратното броене до 17-ти заплашително тече. Гърците постигнаха своето в отношенията си с Македония. Предстои да видим ще успеем ли и ние. Или за втори път ще предадем Гоце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай