Четвъртък,

Ще поевтинее ли бирата на плажа?

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Ще поевтинее ли бирата на плажа? Това се питат всички, след като от днес влиза в сила новата, по-ниска ставка за виното и бирата, сервирани в заведения. Те ще се облагат с 9% ДДС вместо досегашните 20%.

След като от 1 юли по-ниската ставка е валидна за храните и безалкохолните напитки в ресторантите и при кетъринг услугите, сега тя се разширява и върху виното и бирата с поправки, приети в последните дни на работата на депутатите преди им лятната ваканция. Разширяването на 9-процентното изключение бе договорено на коалиционен съвет. В него ще бъдат и обхванати спортните съоръжения, т.е. фитнесите, кортовете и другите спортни игрища, например. Ако случайните превози са организирани с цел туризъм, те също ще се ползват от по-ниската ставка. Комисионите на туроператорските агенти са част от изключението, чиято обща щета за хазната не е прогнозирана.

След парламентарната ваканция предстои нова серия от промени в Закона за ДДС, стана ясно снощи. Тя ще бъде заради отмяната на текстовете на Наредбата за касовите апарати, свързани със софтуера за управление. През годините те бяха променяни многократно, а бяха и обект на недоволство от бизнеса.

Тагове: Бира Цена

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички