Сряда,

Ще има срочна служба в резерва

От: Редактор -
A
A
A

Със 103 гласа "за", 42 "въздържали се" и без нито един против парламентът прие на първо четене промените в Закона за резерва на въоръжените сили, с които се въвежда срочна служба в доброволния резерв.

Предложението дава възможност всеки български гражданин до 40 г., по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията на закона, да служи във въоръжените сили за срок до 6 месеца.

През този шестмесечен период пълнолетни български граждани ще могат да преминават военна подготовка и ще изпълняват задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили като резервисти.

Срочната служба в доброволния резерв ще включва три етапа - начална военна подготовка, специална военна подготовка и изпълнение на задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили.

На доброволеца ще се осигурява възнаграждение, здравно и социално осигуряване при изпълнение на договор за срочна служба в доброволния резерв.

Работодателите ще имат възможност да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците/служителите си и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв, се посочва в съобщението.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички