Ще има ли режим на водата по Черноморието?

Причината е драстично намалелият обем на язовир „Камчия“

Ще има ли режим на водата по Черноморието? | StandartNews.com

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров, експерти от ведомството и местни власти търсят алтернативен източник на водоснабдяване за Бургаска област. Причината е драстично намалелият обем на язовир „Камчия“. Воден режим заплашва Черноморието и туризма, предупреди самият Димитров преди дни.

На язовир „Камчия“ разчитат Бургас, селищата от Обзор до Созопол, както и част от Варна, предаде БНР.

„За разлика от Перник, където язовир „Студена“ беше напълнен, тук дъждове няма. В регионите на Бургас и Сливен, както и Котленския балкан, който най-много ни вълнува нас, от две години не са валяли снегове и дъждове. Това е проблемът. Природата е безмилостна. В момента в язовир „Камчия“ има около 60 млн. куб. м. вода, които при нормално потребление, би трябвало да стигнат точно за една година“ уточни пред националното радио говорителят на ВиК-Бургас Димитър Гюров.

От екоминистерството виждат решението в спешен ремонт на язовирите Порой и Ахелой. „Тези два язовира с помощта на водопровод, който ще бъде изграден допълнително с няколко пречиствателни помпени станции, те ще бъдат включени в деривация „Камчия“. Тази вода ще помогне да не се усети кризата евентуално при липса на дъжд“, допълни Гюров.

За целта обаче трябва да бъде осигурено финансиране от 60 млн. лв. С язовир „Ясна поляна“, който водоснабдява курортите от Созопол до Ахтопол проблеми няма, увериха от ВиК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай