Щатски медии: България се топи

Населението намалява, селата опустяват

Щатски медии: България се топи | StandartNews.com

България се свива все повече, като от края на комунизма преди 30 години броят на жителите е намалял с повече от една пета - от близо 9 милиона до около 7 милиона, твърди The Los Angeles Times в своя публикация за намаляването на Източна Европа.

„Това е приблизително еквивалентно на процентната загуба, наблюдавана в Сирия през последното десетилетие - разликата е, че Сирия е във война“, твърди изданието. „Големи части от провинцията са празни: населението го няма, но сградите все още стоят“.

Но България е само едно от многото места, ударени от огромни демографски промени, продължава текстът. В Северна Америка, Източна Азия и на други места в Европа раждаемостта стремително пада. Миналата година в САЩ общият брой на ражданията е достигнал 32-годишен минимум, а средният коефициент на плодовитост е спаднал до 1,72 раждания на жена от 1,76 – спад за четвърта поредна.

В същото време урбанизацията примамва младите и амбициозните да напускат провинцията. Селските общности навсякъде изчезват, според изданието. От всички региони в света, които обезлюдяват, Източна Европа е най-силно засегната. Латвия, Молдова, Украйна, Хърватия, Литва, Румъния, Сърбия, Полша и Унгария редовно фигурират сред страните с най-големи загубина население в света.

„От 90-те години на миналия век населението на комунистическия блок е намаляло с 18 милиона до 292 милиона - най-големият случай на обезлюдяване в света, който не е свързан с война“, продължава текстът. „Причините са еднакви за целия регион: ниска раждаемост и емиграция“.

„Може би неслучайно регионът е завладян и от вълна от националистически популизъм, тъй като местни движения като полската партия „Право и справедливост“ и унгарската партия „Фидес“ са поели властта върху националистическите и антиимигрантските платформи.

На други места, Brexit, изборът на Тръмп за президент и бунтът на „жълтите жилетки“ във Франция имат корени в селските и крайградските райони, където има усещане, че местните общности или са затрупани от новодошли - някои, по ирония на съдбата, от Източна Европа - или просто изчезват“, твърди вестникът.

Според проучвания, на които той се позовава, в селата и регионите, където има загуба на население, дори и да не са в Източна Европа, има нарастващ страх от загуба на културна идентичност в резултат на притока на новопристигнали,“ казва Ружа Смилова, програмен директор в Центъра за либерални стратегии в София. Тя изучава връзката между загубата на населението и местните движения.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай