Шампиони сме по права на работещи жени

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева

Шампиони сме по права на работещи жени | StandartNews.com

Пандемията от COVID-19 поставя под риск правата на жените, които са едни от най-силно засегнатите в тази криза. 

Това предупреди вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във видеопослание, излъчено в Ню Йорк на Срещата на високо равнище по повод 25-та годишнина от създаването на Пекинската платформа за действие

По думи на Захариева през пандемията жените са сериозно засегнати, най-вече работещите на първа линия в сектори като здравеопазване и социалната сфера. Тя подчерта, че овластяването на жените е ключово за просперитета на всяка страна.

Захариева изтъкна усилията на българското правителство за овластяване на жените, което намира израз и в първия приет Национален план за жени, мир и сигурност за периода 2020-2025 г., както и в проекта на Национална стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за периода 2021-2030 г.

Ние сме особено горди, че България се превърна в шампион по правата на жените в трудовата среда, според ново проучване на Световната банка, подчерта външният ни министър.

Тя допълни, че съгласно данните близо половината от ръководните длъжности у нас се заемат от жени. Освен това повече от половината от българските учени и инженери са жени.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай