Сев. Македония не иска агнетата ни заради огнище на чума в Болярово

Република Северна Македония е отказала внос на 250 български живи агнета от врачанска ферма

Сев. Македония не иска агнетата ни заради огнище на чума в Болярово | StandartNews.com

Република Северна Македония е отказала внос на 250 български живи агнета от врачанска ферма. Причина за това е станала „спасената“ ферма на Анна Петрова от Болярово, която все още е активно огнище на Чума по дребните преживни животни (ЧДПЖ), научи „Стандарт“.

Всеобщата радост на едни, че съдът реши да отмени заповедта на директора на ОДБХ-Ямбол за заличаването на фермата от регистъра на БАБХ, сега може да струва скъпо на други стопани на дребни преживни животни, коментират от бранша.

Регистрацията на фермата беше възстановена от ветеринарните власти, но решението на ВАС по никакъв начин не отменя факта, че животновъдният обект е активно огнище на чумата по дребните преживни животни. А това, оказва се, е сериозна пречка в търговията на български агнета в трети страни.

Заболяването не е опасно за хората, но води до огромни икономически загуби, дължащи се най-вече на рестрикциите по отношение на търговията с възприемчивите животни и продукти от такива от засегнатите територии.

Животновъди разказват за своите премеждия в опитите да търгуват с агнета и ярета в страни извън ЕС. Посочват, че голямата спънка в работата им е статутът на България в Световна организация за здравеопазване на животните (OIE) на страна, „не свободна от ЧДПЖ“.

Този статут се дължи именно на огнището в Болярово, останало единственото действащо от седем през 2018 година. И към настоящия момент фермата фигурира в организацията като обект, в който е потвърдено огнище, а това не позволява стартиране на процедурата за възстановяване на статута на България като страна, свободна от ЧДПЖ. С членството си към OIE, а и като държава членка на ЕС, България е длъжна да прилага всички приети международни стандарти и правила при контрола и борбата с болестите по животните и зоонозите, за да си гарантира достъп до вътреобщностния и международния пазар.

„Нормално е, всеки си брани бизнеса и животните. Пишем писма, с които представяме искането си за износ, а ветеринарните служби в страната, за която готвим износ, правят справка в OIE. Щом видят статута в системата, отговорът ще е отрицателен“, обяснява стопанин, който също очаква развитие на негова сделка. „Правим опити, а какво ще се случи, времето ще покаже“, допълва фермерът.

Развръзка на този проблем не се очертава скоро. Радостните възгласи за „спасяването“ на фермата в Болярово дават кураж на Анна Петрова, която казва, че ще продължи да води дела срещу

БАБХ. В това време огнището ще продължи да „свети в червено“, статутът на България на свободна от чумата остава мираж, а търговията с дребни преживни животни и продуктите им ще зависи от добрата воля на третата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай