СЕМ изслушва кандидатите за шеф на БНР

Първа ппредстави концепцията си Жени Гаджалова - бивш главен счетоводител на БНР

СЕМ изслушва кандидатите за шеф на БНР | StandartNews.com

Съветът за електронни медии започна изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио, който трябва да бъде избран на 22 януари. В надпреварата за поста участват шестима кандидати.

Изслушванията се провеждат днес и утре в поредност съгласно входящия номер на заявлението на всеки от кандидатите за участие в процедурата за избор на генерален директор на БНР.

Днес пред членовете на СЕМ представят своите концепции Жени Гаджалова, Антон Митов и Андон Балтаков. Другите трима кандидати за поста са Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев, които ще бъдат изслушани в СЕМ утре.

Председателят на СЕМ София Владимирова подчерта: “Този конкурс се провежда в една много динамична ситуация, в която текат активно дебатите, свързани със свободата на словото и мястото и ролята на обществените медии в нашето общество. Надявам се, че тези изслушвания тук ще бъдат и един разговор именно за това – колко важни са обществените медии за едно демократично гражданско общество“.

Първа пред медийния регулатор представи концепцията си Жени Гаджалова - бивш главен счетоводител на БНР. Тя заяви, че радиото се намира в лошо организационно и финансово състояние.

Според нея адекватното финансиране на обществената медия може да се получи с по-висока субсидия:

“Държавната субсидия трябва да гарантира сигурността на БНР. Всичко друго, което може ние да си допринесем във вид на реклама, във вид на концертна дейност, на звукозаписна. Оставихме радиото 2007 г. с 56 млн. лева държавен бюджет, а от осем години – в момента наблюдавам, че БНР е с бюджет от 42 млн. лева. Не мога да си представя как при положение, че сме оставили 56 млн. лева, през тези 11 години, в които не съм в радиото или не съм била част от този екип, какво е довело до това, че да се стигне до спад на бюджета до такава степен“.

До конкурса за избор на нов генерален директор на общественото радио се стигна,  след като СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов в средата на октомври миналата година и избра за временно изпълняващ длъжността Антон Митов.

Светослав Костов пък оглави БНР малко повече от 3 месеца преди да се стигне до предсрочното прекратяване на мандата му заради скандала, който се разрази около спирането на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ за близо 5 часа на 13 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай