Сайтът на ДАНС спря за кратко

Десетки фирми да подадат планове за обучение на служителите си в мерките за пране на пари

Сайтът на ДАНС спря за кратко | StandartNews.com


Сайтът на ДАНС се оказа със затруднен достъп по-рано днес. Една от вероятните причини бе опитът на десетки фирми да подадат планове за обучение на служителите си в мерките за пране на пари, чийто краен срок е днес. За него се знаеше от по-рано, но правилникът бе обнародван в "Държавен вестник" едва неотдавна и фирмите имаха твърде кратък срок, за да реагират.
На сайта на агенцията има примерни планове за обучението, но въпреки това много от собствениците на фирми бяха в недоумение как да подходят. "Аз съм счетоводител на свободна практика, трябва ли да си направя план за самообучение", гласеше един от поставените въпроси. "Заложна къща сме, трябва ли да пуснем подобен план?", гласеше друг коментар.
Според изискванията на ДАНС "планът трябва да включва текущо практическо обучение, насочено към  разпознаване на съмнителни операции, сделки и клиенти, и предприемане на необходимите действия при възникнали случаи на съмнение за изпиране на пари". Изискването важи за финансови и кредитни институции, както и за такива, които предоставят консултантски услуги в областта на счетоводството и данъчната дейност, за неправителствени организации и други. Ако не го направят в срок, те дължат глоба до 20 000 лева. В момента сайтът работи отново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай