Съветските войници грабили часовници и велосипеди в България

Среща човек на улицата, вади автомата и взема часовника...

Съветските войници грабили часовници и велосипеди в България | StandartNews.com

Източник: ДА Архиви

За първи път Държавна агенция "Архиви" публикува 2600 страници от 1500 документа, които разкриват истината за окупирането на България от Червената армия през 1944 година и всекидневното общуване на войниците с българите.

"Има ги известните кадри от тържественото посрещане, което е безспорен факт. Но има и факти, че те се установяват като окупатори чак до края на 1947 година. Тези документи показват както всекидневното общуване между червеноармейците и българите, така и икономическото изсмукване на суровини. Дори изсичането на дървета и пейки от княжеската градина и зоологическата за огрев на съветски войници, изземването на цели композиции, кораби, всякаква транспортна техника", разказа пред Нова телевизия шефът на агенцията Михаил Груев.

Документите разкриват и фиксацията на съветските войници върху заграбването на часовници и велосипеди. "Има особена фиксация на съветския войник. Среща човек на улицата, вади автомата и взема часовника", каза Груев.

Документите обаче разкриват и имената на 120 жертви на съветската окупация. Като има убийства, изнасилвания, грабежи, които се насърчават от съветските офицери.

На битово ниво е имало правила момичетата да избягват срещи със съветски войници, да не показват красотата си, при грабеж е имало инструкции да не се противодейства, разказа Михаил Груев. Проблемът е, че на институционално ниво е имало страх тези случаи да се докладват по веригата и да се търси справедливост, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
мечо
преди 1 седмица

Баба ми разправя, че са изпразнили шишетата с одеколони (вместо алкохол)

Откажи
Koko
преди 1 седмица

Написалия статията очевидно не си спомня че България е съюзник на Германия до 06.09.1944г. Казват че дори български "доброволци" са защитавали райхстага в състава на френската СС дивизия "Шарламайн" (Карл Велики). Другото са измислици за да се оправдаят хилядите избити в периода 1923 г до 1944 г. Убитите от "комунистическия режим" са в пъти по малко. Естествено е войски които преминават през страната да конфискуват превозни средства от противника. До този момент ние все още сме били враг. Сега пак сме. И резултата ще е същия. Правим едни и същи грешки и чакаме различни резултати.

Откажи
Боб
преди 1 ден

До автора иван ангелов аве джендар нямали за какво друго да пишеш . Защо не пишеш какво правят колегите ти (джендари ) в парламента за безводието в села вкойто 1-2 дни няма вода , аси чешиш езика с глупости . Мога ти предложа да ми го почешеш .i. когато е сополив

Откажи