САЩ и БЧК с нова кампания срещу Ковид-19

Гордея се с работата на хората на първа линия, каза посланик Херо Мустафа

САЩ и БЧК с нова кампания срещу Ковид-19 | StandartNews.com

Нова информационна кампания срещу коронавируса започнаха посолство на САЩ и БЧК. "Направи го за тези, които обичаш" бе представена днес на онлайн пресконференция със специалното участие на американския посланик у нас Херо Мустафа, шефа на Червения кръст акад. Христо Григоров и проф. д-р Красимир Гигов, който оглавява Координациoнния съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

ВИЖ ОЩЕ: Байдън с програма за младите

„Гордея се с работата на хората на първа линия. Вече чухме, че през ранните етапи на пандемията правителството на САЩ даде 500 000 щатски долара за България за борба срещу коронавируса. Замислихме се какво още може да направим. Така решихме да реализираме идея за сътрудничество между посолството на САЩ, Фондация Америка за България, Български дарителски форум. Лансирахме кампанията обединение срещу COVID-19. Предоставихме 1 милион долара, които бяха предоставени на 112 местни организации, които работят за преодоляване на кризата. След това отново си зададохме въпроса какво още можем да направим. Затова създадохме кампанията „Възстановяваме се заедно"", каза още посланик Херо Мустафа. По тази програма САЩ ни дават още 1 милион долара. Тя стартира през ноември и продължава и досега.

 „За мен е истинско удоволствие да отбележим партньорството между САЩ и Българския червен кръст. Днес следобед предстои лично да посетя БЧК. В България съм вече от година и няколко месеца. Преди да заема длъжността, се подготвях за хиляди ситуации. За пандемия обаче нямаше как да се подготвя. Мисля, че всички знаем колко е важно да засилваме връзките между САЩ и България. Знаете, че аз съм тук с моите две малки дъщери. Макар че сме гости на страната, се смятаме за част от българския народ”, каза още Нейно превъзходителство.

По думите ѝ трябва се изправяме и възстановяваме заедно в борбата с пандемията.

100 000 души обхваща мащабната програма „Дейности в отговор на COVID-19“ на БЧК, която се финансира от Американската агенция за международно развитие (USAID) и е подкрепена от Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП). По нея се раздават хигиенни пакети на нуждаещи се, осигурява се психологическа помощ, прави се онлайн обучение за умения в живота на млади хора и деца, подготвят се доброволци. Голямата цел е създаване на кризисен център, който да е част от националните екипи за реакция при кризи и бедствия. Програмата бе представена от нейния координатор Деница Баръмова.

„Тази програма е важна, защото тя показа, че когато сме заедно – ръката, която подаваме на хората в нужда е много силна. Тя е важна, защото стигна до хиляди хора у нас”, каза акад. Христо Григоров, председател на БЧК.

 „Борбата срещу коронавируса е на цялото общество. Това е една жестока пандемия и ако не се организираме, тя ще ни смаже. Мерките оказват своя ефект. Да се надяваме, че така ще остане. Червеният кръст е част от обществото”, каза Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб. Той бе категоричен, че нивото на ваксинация у нас е ниско зарази все още малкия брой доставени ваксини. Но увери, че от следващия месец ситуацията ще се промени.

Целта ни е хората да бъдат информирани, когато вземат решение за ваксинация, каза акад. Григоров и съобщи, че се е ваксинирал.

БЧК е пуснал листовки в градския транспорт с информация за ваксините срещу Ковид-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай