Зам.-министър Борисов: 1 млрд. са инвестициите в автоиндустрията

„Ако общините не работят заедно с държавата, никога няма да могат да се справят сами”. Това коментира пред „Стандарт нюз” заместник-министърът на Икономиката Лъчезар Борисов

Зам.-министър Борисов: 1 млрд. са инвестициите в автоиндустрията | StandartNews.com

„Ако общините не работят заедно с държавата, никога няма да могат да се справят сами”. Това коментира пред „Стандарт нюз” заместник-министърът на Икономиката  Лъчезар Борисов, като акцентира върху инвестиционните стимули, които предлага държавата.

 

„За последните 3 години проектите в процес на изпълнение, които са сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите са повече от половин милиард лева и ще разкрият  7-9000 нови работни места. Ако се добавят и инвестициите, които не са подкрепени от държавата създадените работни места в сектора могат да достигнат 10 000 за същия период. Новите анализи, които скоро ще бъдат обявени, сочат че компаниите от бранша достигат вече 220. Това означава, че България вече е на картата на световния пазар на автомобилостроенето. Вече показваме, че можем да имаме и краен производител. Но е важно да не се обявяват предварителни намерения, защото никоя община не може се справи сама без държавата”, коментира зам.-министър Борисов.

 

Той обясни още, че БНБ използва „сложна схема” за изчисляване на инвестициите, като поддържа различни показатели. От една страна е потока на преки чуждестранни инвестиции от друга страна това е размера.  „Прогнозите ни сочат, че през тази година ще имаме уникален растеж на инвестициите в структурата на БВП, а именно около 9,5 % в реално изражение. За нас е важен показателя брутообразуване в основен капитал, който се поддържа от НСИ. Освен това данните на БНБ за размера на преките инвестиции от международната инвестиционна позиция сочат ръст от над 1 млрд. евро ръст спрямо същия период на предходната година.

 

Цялото интервю с Лъчезар Борсов - четете в петъчния брой на в. "Стандарт"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай