Съхраняват паметта на Казанлък с пари на Бил Гейтс

Съхраняват паметта на Казанлък с пари на Бил Гейтс | StandartNews.com

Стара Загора. Общинската библиотека „Искра" в Казанлък ще пренесе на дискове целия периодичен печат от Освобождението до 1944 г., който съхранява в момента в архивите си. Проектът се нарича „Писахме, да се знае" и е в рамките на програмата „Глобални библиотеки", пояснява шефката на „Искра" Ани Кожухарова. Както е известно, тази глобална програма се финансира от фондацията на компютърния магнат Бил Гейтс и съпругата му Мелинда. Общата стойност на проекта е над 30 хил. лв като по-голямата част са безвъзмездна помощ.

Партньори на библиотеката в дигитализацията на периодичния печат в Казанлъшко са историческия музей „Искра", две селски читални – в Копринка и Крън, и частна медийна група в Града на розите.

Според изследователите след Освобождението в Казанлък са си печатали няколко десетки периодични издания включително и централни, като Работнически вестник в зората на социалистическото движение. В различни години пък са излизали едновременно повече от 10 вестника като „Розова долина", „Казанлъшка искра", „Казанлъшки градско-общински вестник", „Казанлънк", хумористичните „К,,во да е" и „Стъргало", „Светлина", „Равноправие", „Избирател", „Кооперативно единство", „Кооперативен подем" и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай