Руснаците идват. Спираме ги с червена зона

След едногодишно прекъсване Русия официално възобнови полетите към България

Руснаците идват. Спираме ги с червена зона | StandartNews.com

Ден, след като първите руски туристи кацнаха у нас, стана ясно, че може да забраним влизането им в България заради коронавируса.

След едногодишно прекъсване Русия официално възобнови полетите към България и вчера в Бургас кацнаха първите 172-ма туристи от Москва.

Вероятно ще вкараме Русия в червената зона спрямо действащите от днес нови правила за влизане у нас, които ще се актуализират всяка седмица, каза обаче в интервю за Нова тв главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Ако нещата вървят така, вероятно ще поискам включването и на Русия в червена зона. Хора от страните в тази зона не може да влизат в България. Това, разбира се, не се отнася за български граждани, прибиращи се от тези страни", каза още Кунчев.

"Прогнозата за нова вълна не е преувеличена. Всичко зависи от това, как се развиват нещата около нас и как се държим ние”, заяви още експертът. И допълни: „пределено има факти, които ни притесняват – продължаващото разпространението на индийския вариант на коронавируса. Има го и на Изток от нас в Русия, има го и на Запад - във Великобритания и Испания. Внимателно следим ситуацията и, ако се налага, ще наложим допълнителни ограничителни мерки - тези страни, в които има разпространение на вируса, да попадат в червената зона.”.

„Знам колко трудно ще се приеме една такава ограничителна мярка с оглед на това, че всички очакваха нормален туристически сезон, но все пак по-важното от всичко е да предпазим страната от допълнителен внос на новия вариант на коронавируса", категоричен бе доц. Ангел Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай