Рискът от деменция е по-висок за ЛГБ хората

Специалистите посочват, че стресът и депресията са рискови фактори

Рискът от деменция е по-висок за ЛГБ хората | StandartNews.com

Лесбийките, гейовете и бисексуалните - или ЛГБ-обществото като цяло, са по-уязвими към деменция, сочи ново изследване.

„Нашето проучване говори за това дали членовете на ЛГБ общността са по-склонни да развият когнитивно увреждане в по-напреднала възраст и, ако да, какви фактори допринасят за това“, казва Нинг Сие, асистент по социология в Мичиган Държавен университет и водещ автор на изследването в списанието The Gerontologist .

Специалистите посочват, че стресът и депресията са рискови фактори за много хронични здравословни проблеми, включително когнитивни увреждания. ЛГБ хората преживяват по-стресови събития и имат по-висок процент на депресия в сравнение с хетеросексуалните.

Анализирайки повишените когнитивни рискове за здравето сред по-възрастните членове на ЛГБ общността, проучването е първото, което използва национална извадка и инструмент за скрининг за измерване на когнитивните здравни различия между ЛГБ и хетеросексуални възрастни възрастни.

В изследването са сравнени когнитивните умения на 3500 ЛГБ и хетеросексуални, с помощта на скринингов инструмент и въпросник, който тества шест области. Тези области включват времева ориентация, език, визуално-пространствени умения, изпълнителна функция, внимание, концентрация и работна памет и краткосрочна памет.

Изследователите установяват, че средно възрастните ЛГБ са по-склонни да попаднат в категории за леко когнитивно увреждане или ранна деменция в сравнение с хетеросексуалните възрастни възрастни. Екипът също така тества за специфични здравни и социални фактори - като физическо състояние, психично-здравословно състояние, здравословен начин на живот и социални връзки - и единственият фактор, свързан с когнитивните различия за сексуалните малцинства, е депресията.

„Нашите констатации предполагат, че депресията може да е един от важните фактори, водещи до когнитивни недостатъци за ЛГБ хората“, казва Сие. „Те могат да изпитат по-високи нива на депресия, отколкото техните хетеросексуални връстници по много причини, включително да не бъдат приети от част от обществото, да се срамуват от сексуалната си ориентация или да се опитват да скрият романтичните си връзки и да бъдат третирани несправедливо в училище или на работа.“

Изследователите са изненадани, че други фактори - като по-малко социални връзки, пиене или пушене - не са имали толкова голям ефект върху когнитивните функции на ЛГБ хората по-късно в живота. Но те също така признаха необходимостта от допълнителни изследвания, за да разберат как стресорите, които сексуалните малцинства изпитват по-рано в живота, могат да доведат до когнитивни увреждания с напредването на възрастта.

„Социалното неравенство прави по-малко привилегированите групи, включително сексуалните малцинства, по-склонни да развиват когнитивни увреждания“, казва Сие. „Ако обществото е по-справедливо и приема разнообразната сексуалност може да помогне за предотвратяване на деменция.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай