Рей Джелато и „Гигантите" закриват Банско Джаз фест

Рей Джелато и „Гигантите" закриват Банско Джаз фест | StandartNews.com

Банско. Заключителните акорди на 16-ия Международен джаз фестивал ще бъдат поставени от Рей Джелато и неговата група „Гигантите" във вторник вечер от 19.00 ч. на площад „Никола Вапцаров" в Банско. Ценителите на суинга и джаза ще видят английския саксофонист и вокалист Рей Джелато - изпълнител от висока класа, обиколил джаз фестивалите по света, свирил на сватбата на Пол Макартни и на редица партита на популярни световни музиканти и знаменитости като рождения ден на Брайън Адамс, парти на Ричард Брансън, на кралица Елизабет и други.

Талантът и популярността на Рей Джелато и групата му са оценени и в киното. Още през 1988 г. Рей Джелато се появява в британския филм "Скандал". По-късно през 2000 г. се снима във фила „Енигма". Групата му „Гигантите" печели редица награди, между които за „най-добра група за камерен джаз" на Обединеното кралство.

„Кръстникът на суинга", както е наречен Рей Джелато, свири със своята група вече 20 години. В детството музикалните интереси на Рей Джелато са насърчавани от баща му, който е летец и носи у дома си купища плочи от Америка. Музиката на Сами Дейвис, Дийн Мартин, Луис Прима, Луис Джордан, Франк Синатра оказват невероятно въздействие върху младия Рей. По-късно Джелато учи саксофон и през 1982 г. се присъединява към новосъздадената група „Chevalier Brothers", с която свири до 1988 г. Превръща се в любимец на лондонската клубна сцена. Следват турнета в Европа, Япония, записи на плочи и телевизионни предавания. През 1988 г. Рей Джелато създава собствена група, която бързо печели успех. През 1994 г. Джелато събира нов екип, с който свири и до днес, и участва в джаз фестивалите в Умбрия (4 пъти), Монреал, Сан Себастиан (Испания), концерти в Ню Йорк, Филаделфия, Чикаго, Лос Анджелис, Бразилия и др. В момента Рей Джелато и неговата група продължават да правят нови записи в стила на суинга от 40-50 години на миналия век и да утвърждават своята популярност. Извън джаза, Рей Джалато е толкова деен и атрактивен като шоумен, че успява да покаже талант на готвач и да издаде готварска книга.

13 август е последния ден от международното джаз събитие в пиринското градче. В продължение на 6 дни музиканти и изпълнители от 4 континента радваха публиката под слънцето и звездите на площада, а за ценителите имаше джаз-матинета, късни камерни концерти и джем-сешъни. Намеренията на организатора на фестивала са в 17-ото издание през 2014 г. да има специална вечер посветена на българските джаз музиканти, свирещи не само в страната, но и в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай