Ревизово притеснен. Чака ли ни водна криза?

Ако няма дъжд и сняг, ни чакат режими

Ревизово притеснен. Чака ли ни водна криза? | StandartNews.com

Голяма тревога за проблеми с питейната вода у нас изрази екоминистърът Емир Димитров. Предстои водна криза в случай на големи суши, предупреди Ревизоро. "Ако не вали дъжд и ако не падне сняг, ние догодина ще си имаме осезаеми проблеми. Досегашният начин на управление на водния ресурс ще се окаже неприложим в условия на все по-голяма суша, каза министър Димитров в интервю за Нова тв. По думите му догодина ще трябва да се вземат трудни решения. И увери, че докато е министър, ще има вода.

Положението в Източна България е зле – язовир Тича, язовир Ястребино, язовир Камчия са в критично състояние. Язовир Жребчево е празен от 15 години, последните 5 години не е получил никаква вода, каза Емил Димитров.

"На много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг. Крайно време е Пловдив и Хасково да се захранят от язовир Кричим. В Северна България има три града, които са към язовир Тича, а в него има вода за още две години. Проблемите се заобикалят и оставят във времето. МОСВ ще подготви стратегия за управление на водите, заяви още Емил Димитров и посочи, че приоритети ще са Черноморието и система „Дунав”, обясни Димитров.

Министърът на околната среда коментира и горещите политически теми. "Премиерът отговори на очакванията на хората да отвори темата за нова Конституция. Въпросът е, какво ще се направи и колко време ще продължи. През това време някой трябва да се грижи за хората", каза Емил Димитров. Той изрази мнение, че мечтата на много депутати за пожизнен мандат е напът да се случи, ако има Велико народно събрание. Според него дребните детайли, които имат нужда от промяна биха могли да бъдат променени и от обикновеното Народно събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай