Ревизоро намери тръбата, която трови р. Юговска

Тръбите от хвостохранилището са отведени директно в реката

Ревизоро намери тръбата, която трови р. Юговска | StandartNews.com

Незаконна тръба на фабриката на "Лъки Инвест” трови река Юговска. Това установи при проверката си на място министърът на екологията Емил Димитров – Ревизоро. Той и областният управител на Пловдив Дани Каназирева се натъкнаха на тръбата, по време на днешната си проверка. До нея се стигна, след като проби от водата на реките Юговска и Чепеларска показаха вчера двойно завишение на цианиди – опасните соли на циановодородната киселина, които в огромни дози са смъртоносни.

ВИЖ ОЩЕ: Подозират умишлено замърсяване на две реки/ОБНОВЕНА/

Незаконно заустване в Юговска река и авария на съоръженията на фабриката на "Лъки Инвест", където се обработват рудите, са причините за отравянето на водата, установиха Равизоро и Каназирева. Тръбите от хвостохранилището са отведени директно в реката. Замърсяване е установено и в река Чепеларска. Това е недопустимо, коментира министърът на околната среда Емил Димитров, цитиран от Марица.бг

Помпите не работят, защото са аварирали, а фабриката е извън експлоатация от четвъртък. Емил Димитров и областният управител Дани Каназирева провериха на място откъде е тръгнала отровата. В 11 часа в областната администрация се свика заседание с участието на представителите на Напоителни системи и  Басейнова дирекция.

ВИЖ ОЩЕ: Проверяват две реки за цианиди

На третия ден, след като станах министър, помолих най-добрите специалисти да ми направят карта на всички хвостохранилища в страната и да ми кажат в какво състояние са, каза Ревизоро. "Нипроруда" може да даде информация дали има дренажи, мембрана и дали пропускат, защото хвостохранилищата се водят потенциално опасни, коментира министърът.

Шефката на РИОСВ - Смолян Екатерина Гаджева обясни, че е стартирано наказателно производство след първия случай на замърсяването. Максималната глоба за заустване без разрешително е 10 000 лева. В случая нарушението е друго - умишлено, при което хвостът е паднал на дъното и във водата се е излял цианидът, който се ползва за обогатяване в минната индустрия, обясни Гаджева. В понеделник ръководството на фирмата е поканено да си получи наказателното постановление. Глобата за предишното замърсяване още не е наложена.

Цианидът е отровно вещество, което при наднормени количества брокира клетъчното дишане.

Ревизоро обяви днес, че за питейната вода в района на Бачково, Асеновград и Смолян няма проблеми, но са затворени шлюзовете за напояване. Прокуратурата е сезирана и образува веднага проверка. На кметовете е разпоредено да предупредят хората да не ползват вода от реките за напояване на животни. Спряно е подаването на водата и към рибарниците, взимат се проби за питейната вода, каза Дани Каназирева.  По-рано днес тя каза, че замърсяването е умишлено и допълни, че може да става въпрос за опит за дестабилизация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай