Ретрограден циклон! Как обръща времето

Това става в следващите три дни

Ретрограден циклон! Как обръща времето | StandartNews.com

Мощен черноморски циклон, с обратно, ретроградно движение - от североизток на югозапад, застига страната и е вероятно да донесе силни бури по Черноморието и във вътрешността на страната. Проливни дъждове, на места над 100 л на кв. м, както и градушки са възможни до събота включително. Това прогнозира климатологът Симеон Матев.

Според моделите, по-интензивни извалявания ще има днес в Източна България и по планините, а в съботния ден по Черноморието и вътрешността на страната също. Това са периодите, в които е възможно възникването на по-силни бури, причинени от урагана над морето. Те ще достигнат и навътре в страната, където на много места сушата мори реколтата, хора са на воден режим, а други гасят пожари.

“Обикновено температурата на морската по нашето крайбрежие е 24-26 градуса, а в момента има места, където е 29 градуса. Когато е топла, водата дава по-голям тласък за такива бури.

Тоест усилва мощта на атмосферните образувания над морето. Бури и циклони сме имали и преди, ще имаме и в бъдеще, и не трябва много да им се сърдим, защото те са основният носител на валежите.

А сега нашата страна има остра нужда от тях. Лошото на тази ситуация е, че е възможно някои населени места да претърпят големи наводнения, а същевременно да имат режим на водата.

Това е така, защото тези бури са твърде локални, от една страна, а от друга - язовирите, които захранват нашите черноморски селища, например, са във вътрешността на страната, където валежните количества ще са по-малки и така ще се получи, че “вода гази - жаден ходи”“, каза климатологът пред "Труд".

Според прогнозите, които обаче се менят на всеки 6 часа, най-вероятният сценарий е валежи над 100-150 л на кв. м да има в акваторията на Черно море, във вътрешността на морето.

“Тази валежна зона обаче с нейната периферия ще закачи и брега, и от тази гледна точка по-големи суми валежи на наша територия може да очакваме на местата, разположени между Каварна и Дуранкулак, както и крайбрежието от Созопол на юг”, уточни ученият и допълни:

“По нашето крайбрежие са падали най-големите валежи за 24 часа в нашата страна - Царево от миналата година са пример за това”.

В тази обстановка има вероятност да възникват и по-силни бури, не само по морето, но в Лудогорието и около планините.
Затова кодове за опасно време са обявени за днес за няколко области у нас, ще има такива и за следващите дни в доста области. Процесите се затворят едва в неделя, а събота остава опасен ден, обобщи Симеон Матев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай