Неделя,

Ресторантьотри искат оставката на Ангелов

От: Мартина Суботинова -
A
A
A

“Министърът на здравеопазването води лична война със заведенията, а не с Covid-19.” Това се посочва в позиция на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, съобщиха от пресцентъра на СЗБ.

От СЗБ и БАЗ се обръщат към министъра на здравопазването проф. Костадин Ангелов с въпроси, свързани с отварянето на някои сектори, сред които към момента не са заведенията.

Ето пълния текст на позицията:

Г-н Ангелов,

След като по-рано днес стана ясно, че от началото на февруари всички фитнес зали, молове и зали за танци ще могат отново да упражняват правото си на труд, а учениците, за които се твърди, че представляват най-голяма опасност за разпространението на вируса, отново се завръщат на присъствена форма на обучение, ние от СЗБ и БАЗ имаме няколко въпроса към вас:

1. Защо, при положение че сте уплашени от новия щам на вируса и очаквате ръст на заболелите, разхлабвате мерки? Не трябва ли да ги затегнете? За всички!!!

2. Защо не се случи очакваният ръст на заболели след коледните и новогодишни празници?

3. Защо един ресторант извън хотел е по-опасен от ресторант вътре в него?

4. Какви са доказателствата, че заведенията са по-опасни, в сравнение с всички останали сектори, които никога не са спирали работа?

5. Защо сектори, които бяха затворени по едно и също време с ресторантите, сега се отварят, а заведенията остават затворени? Това автоматично означава само две неща - или Вие сте допуснал грешка по-рано, като не сте ги затворили стъпаловидно и сте нанесли огромни финансови щети, или потвърждавате нашата позиция, че действате емоционално и неморално!!!

6. Кое Ви дава право да взимате решения, касаещи над 400 000 души, заети пряко и косвено в нашия бранш, да обричате на фалит бизнеси, градени с години, и да карате хиляди семейства и техните деца да гладуват и мизерстват?!

7. Ако случаите на Ковид-19 се увеличат, след като разхлабвате мерки, ще признаете ли, че сте сгрешили и хора са загубили живота си, заради това Ваше действие? И ще затворите ли ВСИЧКО тогава?

Ако не получим конкретни и задоволителни отговори, подкрепени с факти, то това ще означава, че Вие не следвате правилата и клетвата, която сте положили като политик, министър, лекар и, не на последно място - на човек пред самия себе си.

Властта, с която в момента сте облечен, видно Ви е главозамаяла и Вие превърнахте създалата се конфликтна ситуация между Вас и нашия бранш в конфликт на личностна основа. Ние не знаем, а и не ни интересуват Вашите комплекси, от които очевидно се ръководите, демонстрирате и цялото общество вижда, но те влияят пряко върху нашия бизнес! Недопустимо за един министър е да издава заповеди, които противоречат на Конституцията на Република България.

Изхождайки от горното и тъй като ние знаем, че верни отговори на зададените въпроси няма, нито ги очакваме от Вас под каквато и да е форма, сваляме доверието си към Вас като министър на здравеопазването!

Сваляме доверието си към Вас като човек! Сваляме доверието си към Вас и като лекар, защото сме убедени, че нито един от нас не иска да попада във Вашите ръце и кабинет. Настояваме за Вашата незабавна оставка и извинение за нанесените невъобразими щети!

С огромно Неуважение към Вас:

СЗБ И БАЗ

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Marina Nacheva

Подкрепям ресторантьорския бранш и нямав нормално обяснение на поведението на здравния министър към тях! Най-ИДИОТСКАТА логика, да работят ресторантите в хотелите, но извън тях-НЕ! ЗАЩО, г-н Ангелов??? Това е съзнателно малтретиране на хората от този бранш, нещо, което приевам като лична вендета! Отворете си завесенията, бе хора! Ще се опитат да ви санкционират, може са съдите министъра, за алогичните му заповеди-ресторанти в хотелите да работят, извън хотелите- НЕ!

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички