Решено! Пътуваме със сертификат за ваксинa

По този начин ще се улесни свободното движение на гражданите в рамките на ЕС

Решено! Пътуваме със сертификат за ваксинa | StandartNews.com

На 15 юни влиза в сила електронният сертификат за ваксинирани или преболедували COVID-19, но с антитела. По този начин ще се избегнат голяма част от PCR тестовете и ще можем спокойно да се движим и пътуваме по света.

По този начин ще се улесни свободното движение на гражданите в рамките на ЕС, както и в Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария.

Европейските граждани ще удостоверяват с цифров зелен сертификат, че имат поставена ваксина или че са преболедували коронавируса и имат антитела.

Удостоверението ще се издава на хартиен и/или електронен носител на езика на страната член на ЕС и на английски език и ще съдържа QR код и цифров подпис от съответната издаваща институция.

Тя може да бъде болница, лаборатория, личен лекар и т.н., който разполага със собствен подпис.

QR кодът ще предотвратява възможностите за фалшифициране на зеления сертификат и чрез него ще може да се проверява валидността на електронния подпис навсякъде в Европа.

Цифровите зелени сертификати ще отговарят на регламента за защита на личните данни на ЕС, документите няма да съдържат никаква друга лична или медицинска информация за своя притежател освен тази, че той е ваксиниран или е преболедувал от коронавирус.

За да се избегнат дискриминацията и разделянето на гражданите на ваксинирани и неваксинирани, е предвидена възможността да се издава удостоверение и на хората, които са изкарали COVID-19 на крак, но след като им бъде направен тест за наличие на антитела.

Гражданите, които не са ваксинирани и не са преболедували коронавируса, ще могат да пътуват, след като докажат, че не са заразени, като представят отрицателен PСR тест, както и досега.

Според предварителното предложение на Европейската комисия тези цифрови зелени сертификати ще важат до края на пандемията. Засега се предвижда максималният им срок на валидност да е 180 дни, но това може да претърпи промени след натрупване на повече медицински данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай