Решено. Без маски в детските градини

Децата няма да носят защитни маски за лице

Решено. Без маски в детските градини | StandartNews.com

Децата няма да носят защитни маски за лице в детските градини, независимо от възрастта си. Дете може да носи предпазна маска там само по препоръка на лекар или при заявено желание на родител.

Това е посочено в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в детските градини, публикувани тук, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Документът е изготвен от МОН, като в него са отразени и препоръките на Министерството на здравеопазването.

Учителите и непедагогическите специалисти са задължени да носят маски в общите закрити части на сградата и когато по изключение работят с повече от една група.

В училищните автобуси маските са задължителни за възрастните, а за децата решаваща е преценката на родителите.

Сред задължителните мерки за намаляване на рисковете от инфекция са също спазването на дистанция между децата и персонала от различни групи, редовната дезинфекция и поддържането на строга лична хигиена.

Задължителна е също физическата дистанция между родителите и персонала на детската градина. Ограничава се влизането на външни лица в двора на детската градина и в близост до входа на сградата.

Препоръчва се възможно най-много дейности да се провеждат на открито, когато метеорологичната обстановка позволява това. По възможност в двора трябва да се обособят зони за отделните групи.

Комуникацията с родителите ще се осъществява предимно с електронни средства. Индивидуални срещи и консултации ще се провеждат по предварителна уговорка и при спазване на основните противоепидемични мерки – носене на защитна маска за лице и спазване на физическа дистанция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай