Решават за ареста на бившия шеф на АБЧ

Петър Харалампиев е в ареста от 7 месеца заедно с главния секретар на Агенцията Красимир Томов по обвинение във взимане на подкуп

Решават за ареста на бившия шеф на АБЧ | StandartNews.com

Специализираният наказателен съд ще решава да пусне ли на свобода бившия председател на Агенцията за българите в чужбина (АБЧ) Петър Харалампиев. Той е в ареста от 7 месеца заедно с главния секретар на Агенцията Красимир Томов по обвинение във взимане на подкуп.

В края на миналия октомври мащабна акция затвори Агенцията за българите в чужбина. По сигнал за продажба на удостоверения за български произход бяха задържани над 20 души. Обвиняемите обаче бяха редуцирани до четирима, а от тях само Харалампиев и Томов са под стража. Това е първото искане на бившия шеф на Агенцията за по- лека мярка за неотклонение. По молбата Спецсъдът трябваше да се произнесе още във вторник, но Харалампиев поиска достъп до томовете с доказателствата. Сред тях -  много дешифрирани специални разузнавателни средства и десетки разпити:

"Много лица са разпитвани, включително и хора от политически партии. Не мога да посочвам конкретни имена, защото ще направя грешка", обясни наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. 

Той отклони въпроса има ли дотук данни в бизнеса с удостоверенията за български произход да са замесени и хора над Томов и Харалампиев с аргумент, че разследването продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай