Рекордна цена на свинското за шест години

Има повишение на цените и на колбасите

Рекордна цена на свинското за шест години | StandartNews.com

Цената на свинското месо у нас е рекордна за последните шест години. Това показва годишен анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища за 2019 г.

Свинското е поскъпнало за последната година с 50 на сто.

През летните месеци цената му стига пикови стойности от близо 10 лева за килограм на едро, които се запазват и до края на 2019 г., отчитат експертите от комисията.

Според тях основните фактори, довели до поскъпването, са огнищата на африканската чума по свинете в България, нарастването на цените на свинското месо в Европейския съюз заради избухването на заразата в Азия, както и значителното увеличение на търсенето на месо в Китай.

За рязкото поскъпване алармираха отдавна в този бранш у нас.

Скъпата суровина повлича и цената на каймата, която расте през цялата 2019 г., сочи анализът на комисията. В началото на годината тя се продава на едро средно по 4,32 лв./кг, след което цената є тръгва нагоре, за да стигне в края на годината до 5,65 лева за кг, което е с 30 на сто отгоре.

Макар и по-слабо скъпото свинско се отразява на кренвиршите и колбасите, чиито цени също се вдигат през миналата година. В началото на 2019 г. килограм кренвиршите се продават на едро по 5,13 лв., а през ноември цената вече е 5,49 лв./кг, като повишението за периода е 7%.

Толкова е увеличението и при колбасите, като на едро цената им е нараснала от 4,86 лв. за кг до 5,17 лв. за кг.

 



 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай