Развод ми дай, Топлофикация!

Взаимоотношенията на столичани с единствения доставчик на топло все повече напомнят популярната песен от прехода "Развод ми дай!"

Развод ми дай, Топлофикация! | StandartNews.com

Напоследък все по-често гледам сметки за парно на мои приятели, на които топлинните счетоводители им начисляват да доплатят 900-1000 лева за изминалата не особено студена зима. При това в момент, когато цените на парното вече паднаха - уж. При ситуация, в която парите са върнати на топлофикацията, но тя ще ги възстановява на своите потребители уж на части, а на практика като във филма "Куче в чекмедже" - "Татко ще ми купи куче, ама друг път".
Омбудсманът на столицата Диана Ковачева много правилно реши да поиска проверка на сметките на единствения монополист в топлоснабдяването на столицата, който е способен посред лято да ти начисли сметка, доказваща, че си поддържал в гарсониерата си отопляем басейн с декоративни тропически рибки и при това те още са живи. Лично ми се е случвало, като при това ми обясниха, че уредът, който отчита топлата вода, е повреден, и точно поради това са ми начислили максимална тарифа. Даже им платих и такса за обследване на повредения уред.
Ако все още има нагли монополисти на българския пазар, "Топлофикация" е номер едно. При положение, че навремето хората, които са искали да си прокарат сградна инсталация, са си платили за изграждането й, тоест в момента тя е тяхна частна собственост. Че си плащат за инсталирането на водомерите. А когато свалят радиаторите, отново продължават да плащат сградната инсталация. Че топлофикаторът в продължение на години те кара да си плащаш за подмяна на щранговете, но накрая ти начислява тарифи и за това, че уж той е модернизирал мрежата.
Топлофикация, която в най-студеното време ти пуска парно, колкото да не умреш, и после те обвинява, че ти е студено, понеже не си санирал апартамента. Която най-нагло те рекетира в определен ден да си вкъщи, защото ще ти отчита топломера, и ако случайно си имал наглостта да отидеш на работа, ти изпраща най-високата сметка. Същият монополист, от когото трябва да чакаш половин час, за да потече от душа ти топла вода, ако съседите отдолу случайно са емигрирали и не са ползвали вода с месеци. И при това калкулира цялата изтекла студена вода на цената на топлата.
Странно защо всички комисии и агенции за закрила на потребителите някак си мълчат, че това е проблем, при това сериозен. Дават препоръки от типа "Подайте там някакви заявления, напишете някакви молби" - вместо да се самосезират, че става дума за корупция, която обикновеният потребител не може да види, понеже му я поднасят в такива разбивки, че трябва да е инженер или счетоводител, за да разбере какво му се обяснява.
Взаимоотношенията на столичани с единствения доставчик на топло все повече напомнят популярната песен от прехода "Развод ми дай!". Само че "Топлофикация" на финала наистина може да ти вземе и панелите, и трабанта, а накрая да ти остави въздуха и нищо друго. А после да обложи с такса и него.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай