Разследваме пловдивска тъканна банка

Има съмнения за заблуда на пациенти от срана на Селена Целс

Разследваме пловдивска тъканна банка | StandartNews.com

След последните събития в сферата на съхранението на стволови клетки, с фалита на Cryo Save и заблудите от Cells4Life, възникнаха много въпроси и притеснения свързани с етиката в сферата на регенеративната медицина, които доведоха до активизиране на държавни институции в България и Европа.

В последните месеци се откриха доста недостатъци, които накараха държавните органи да предприемат мерки, за да гарантират на семействата, че този толкова важен материал ще им бъде на разположение при нужда за използване с цел спасяване на живот при тежко заболяване.

Липсата на информираност и специфичността на материята – съхранение на стволови клетки, ни накара в няколко броя да започнем обширно разследване върху правилното и отговорно изпълнение на тази отговорна услуга. Репортерите ни анализираха научни постижения както методи на изолиране и приложения, така и етични и законови норми, които са необходими за правилното приложение и най-важно използване на стволовите  клетки.

От разследването и направените проучвания, стана ясно че един от най-важните фактори, може би най-важния за една достоверна тъканна банка, са лицензите и акредитациите. Имайки в предвид, че семействата съхраняват стволови клетки, за да може при необходимост да се извърши трансплантация, акредитациите на една тъканна банка са тези които ще позволят на един трансплантационен център в света да приеме за използване съхранените стволови клетки. С други думи, даден материал за трансплантация, трябва да носи акредитациите на тъканната банка, за да бъде лесно приет от трансплантационен център по света. Това води до необходимостта, сериозни тъканни банки да се подлагат на контрол от външни независими органи, за да получат акредитации, но и за да могат да извършват това за което им плащат семействата – трансплантация.

Но това не е така с пловдивската тъканна банка Селена Целс. Тя реши, че може да рекламира на клиенти и чрез техния сайт, че е акредитирана, без да разполага с нито една такава акредитация, освен лиценз от ИАТ. Управлението на Селена Целс съзнателно подвежда клиентите, че е акредитирана банка, за да вземе парите на семейства, без да инвестира в необходимите пътища за правилното съхранение удостоверено от външна институция. Новият случай на заблуда сме уверени, че задължава местните органи, да се само сезират, за да предпазят българските семейства от такива не етични, може би и незаконни действия.

Потърсихме становище от страна на Тъканна банка Селена Целс, но до редакционното приключване на броя не сме получили отговори на поставените въпроси.

Новите технологични постижения на регенеративната медицина чрез приложение на стволови клетки , увеличения брой трансплантации на стволови клетки, но най-важното – светлото бъдеще на науката (както писахме през месец декември, че стволовите клетки се очаква да победят старостта бел. ред.) ни стимулира да продължим нашето разследване.

Както сме обещали от преди, ще отговорим в следващите издания на въпроси:

Как функционира и се следи този вид уникална медицинска услуга, професионално?

Какво става с правата на българските семейства, които са заблудени или подведени от някои тъканни банки, които сме упоменали преди?

Какво трябва да знаят бъдещите родители – семействата, за да не са лесна мишена на рекламни трикове, чрез мнението на отговорни органи от ИАТ, служители на министерство, юристи и европейски специалисти?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай