Радев: Нуждаем се от апостоли и визионери

Презединетът награди шефа на БАН

Радев: Нуждаем се от  апостоли и визионери | StandartNews.com

 

 

Век  и половина след учредяването на БАН, България продължава да се нуждае от своята Академия. От един модерен, дързък, отворен към света център и двигател на духовен и материален напредък, посочи президентът Румен Радев, който снощи присъства на тържествения концерт спектакъл по повод 150-така годишнина от създаването на Българската академия на науките. Нуждаем се от вас - нашите интелектуални апостоли и визионери, които да работите така, че нашето общество да се развива, а нашите граждани да живеят по-добре и то с национално самочувствие, подчерта още президентът в приветственото си слово. Той поздрави учените и връчи почетния знак на държавният глава на председателя на Академията академик Юлиан Ревалски. Отличието е за цялостния принос на институцията за развитието на науката и активната ѝ дейност,  на всички области на живота, както и за изключителната ѝ роля за запазването на материалното и нематериално културно историческо наследство на България.

В изказването си Румен Радев посочи, че съвременната наука изисква все повече ресурси и младите български учени избират нерядко чужди институти, научни центрове и лаборатории, където да реализират своя потенциал и научен принос. А там, където няма силно образование, където не се развива водеща наука и то добре финансирана, не може да има и силна икономика, икономика на високата добавена стойност и висок догонващ устойчив темп на икономическо развитие.

По думите на държавния глава устойчивото развитие изисква днес равномерно разпределение на образователната и научна инфраструктура. 

Независимо от количеството на еврофондовете ние никога няма да постигнем икономическо и социално сближаване между Северна и Южна, между Източна и Западна Европа, ако качественото образование и водещата наука са съсредоточени в тесни географски граници, допълни президентът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай