Събота,

" Радецки" не може да тръгне заради вируса

От: Редактор -
A
A
A

Уникалният кораб-музей на Балканите – „Радецки“, е реновиран и има всички разрешителни за плаване. Но заради коронавируса обичайните му едночасови круизи в акваторията на Козлодуй не могат да се състоят.

Така е защото, заради противоепидемичните мерки пасажерите трябва да са 35 вместо възможните 100, което се оказва икономически неизгодно.

Това стана ясно на официална церемония на 18 септември, на която бяха съобщени и резултатите от работата на Националния исторически музей по извършването на прегледа и ремонта на параход „Радецки”.

В началото на месец юни миналата година правителството отпусна 437 000 лева за планов преглед и ремонт на „Радецки”.

Реновирането е извършено на пристанището в румънския град Браила.

От началото на месец юни музей „Параход Радецки” посреща своите посетители с изцяло обновена музейна експозиция, посветена на националния герой Христо Ботев и проследяваща историческите събития от май 1876 г.

Освен организацията, подготовката и бойния път на Ботевата чета, експозицията цели да разкаже историята на превърналия се в реликва параход „Радецки” и неговата съвременна реплика, построена през 1966 г. в резултат на безпрецедентна кампания за набиране на средства.

Една от атракциите, които предлага параход „Радецки” на посетителите, е едночасова разходка в акваторията на Козлодуй. Плаванията се извършват само в месеците май – октомври.

 Засега обаче тези круизи не са възможни

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички