Пуснаха на свобода три мечета

Това се прави за първи път у нас

Пуснаха на свобода три мечета | StandartNews.com

Три мечета бяха пуснати на свобода в парк "Централен Балкан". Това стана при съвместна акция на екоминистерството и фондация „Четири лапи", съобщи БНТ. Мечетата, които са от вида кафява мечка, имаха период на рехабилитация и обучение за оцеляване, но тепърва предстои да бъдат наблюдавани как ще се адаптират в природата. Подобна акция по спасяване на мечета и връщането им след това в природата се прави за първи път в България.

Радостина, Митко и Йонас бяха открити в безпомощно състояние в края на април миналата година край язовир Доспат. На възраст около 2 месеца, тогава тежаха едва 3-4 кг. Те прекараха година в спасителен център в Гърция при специален режим, за да се научат да оцеляват в дивата природа.

Димитър Иванов - управител на Парка за танцуващи мечки в Белица и член на Фондация „Четири лапи", обясни, че най-важното нещо е да намалят до минимум контакта с човек, т.е.  да не привикват с човека. Важна е и диетата, която е изготвена по такъв начин, че да се захранват с храна, която е близка до тяхната естествена.

Преди да бъдат транспортирани и освободени, на трите мечета бяха поставени нашийници с джипиес устройство, което ще следи експерт от екоминистерството.

Кафявата мечка е защитен вид и изключително ценна за България. Според последни проучвания, у нас живеят между 500 и 1000 екземпляра. На година обаче близо 50 мечки стават жертва на бракониери.

Спод

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай