Проверяват сметките на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

Прокуратурата и "Антикорупция" разследват апартаментите на властта

Проверяват сметките на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева | StandartNews.com
  • Прокуратурата и "Антикорупция" разследват апартаментите на властта
  • Разпитват четиримата политици от ГЕРБ
  • Проверяват дали строителната фирма "Артекс" е правила предизборни дарения

Проверка как са закупени новите апартаменти на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдната министърка Цецка Цачева, шефа на комисията по култура в НС Вежди Рашидов и зам.-министъра на спорта Ваня Колева започват прокуратурата и комисия "Антикорупция".
Банковите сметки на четиримата политици ще бъдат проверени. От тях ще се иска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции, обяви държавното обвинение.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започва проверка по медийните публикации и по сигнала на неправителствена организация за покупката на апартаменти от страна на лица по чл.6 ал. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) – Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева, съобщиха от мегазвеното на Пламен Георгиев.

В хода на проверката ще бъдат изследвани всички данни и обстоятелства, публикувани в медиите, включително пазарните цени на визираните имоти, произхода на средствата за покупката им, както и търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени от страна на Народното събрание. Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач "Артекс инженеринг“ АД, както и нейното евентуално участие в обществени поръчки.

Ще бъдат анализирани всички сделки за покупко-продажба, осъществени от търговското дружество за периода 2017 – 2019 г. с оглед установяване на цените, на които обичайно са продавани имоти от фирмата, както и евентуалното установяване на други лица по чл. 6 ал. 1 от ЗПКОНПИ, които са сключили сделки с компанията. Ще бъде изискана информация от компетентните органи и за всички получени разрешения за строителство, издаден на дружеството за този период.

Ще бъдат снети обяснения от страните по всички сделки, както и от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева.

В хода на проверката ще се изследва и наличието или липсата на свързани лица в политически партии и фирма "Артекс инженеринг“ АД, както и дали търговското дружество е правило предизборни дарения.

В случай, че на Комисията бъде възложена проверка от Прокуратурата, КПКОНПИ ще извърши и допълнителни действия, с оглед указанията на държавното обвинение, съобщиха от комисията.

Върховната касационна прокуратура се заема с четирите сделки за покупка на апартаменти в жк. "Изток", информира малко по-късно държавното обвинение. Първи сигнал в прокуратурата подадоха от Гражданско движение БОЕЦ. Молба вече има и от министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Върховна касационна прокуратура е разпоредила КПКОНПИ да изиска информация за притежаваните от проверяваните лица недвижими имоти, за историята по собственици на всеки от закупените апартаменти, за актуалното състояние на дружеството - продавач, декларирането на имотите в съответните общински райони, заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и за произхода на средствата за покупката.

С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка.

Ще се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството – продавач, включително и относно предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена, съобщи още прокуратурата.

От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции, обяви държавното обвинение. И допълни, че проверката на Цветан Цветанов ще обхване също последващите сделки, касаещи заменените от него жилища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай