Проста схема. Откраднал ли е Ахмед Доган 30 милиона лв. от ББР?

Държавата ли на практика е покривала разходите му

Проста схема. Откраднал ли е Ахмед Доган 30 милиона лв. от ББР? | StandartNews.com

* На 31.03.2021г. „Кристална вода“ АД погасява задължението на „ТЕЦ Варна“ АД към ББР в размер на 26.7 млн. лева

* Към онзи момент Ахмед Доган е мажоритарен собственик чрез фирма „Сигда“ ООД на ТЕЦ-Варна и председател на Съвета на директорите

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски за пръв път публично обвърза кредита, отпуснат на Румен Гайтански - Вълка от ББР, с почетния председател на Движението д-р Ахмед Доган. Вчера Пеевски призова членовете на ЦОБ, които се бяха събрали на заседание в сарая в "Росенец", "да попитат своя почетен председател: "Г-н Доган, къде са тези 30 милиона, които откраднахте от ББР?" и тогава като чуем този отговор - ще продължим разговора".

Има ли основание Делян Пеевски да посочи Доган като "крадец от ББР"?

Ето какво се съдържа в разследването на КПК, което визира как фактически Ахмед Доган се финансира от ББР и източва държавен ресурс от 30 млн. лева за лични нужди, чрез необезпечени кредити от кухи фирми на арустувания бизнесмен Румен Гайтански – Вълка.

На 17.06.2019 г. е сключен договор за кредит между ББР и новосъздадената и контролирана от Румен Гайтански – Вълка фирма “Роудуей Кънстракшън” АД, за рекордните 150 млн. лв. (връзката на Гайтански с “Роудуей Кънстракшън” АД се доказва от индиректни връзки във фирмените регистри, свързани с адреса на дружествата на Гайтански и адвокатът, който ги обслужва – Иван Емилов Георгиев, който впоследствие става и формален собственик на фирмата).
В схемата няма нищо сложно - на практика става дума за най-елементарна кражба на държавни пари.

Кредитът е отпуснат за покупка на дружество „Пътстройинженеринг“ АД, акциите в което се държат от фирмата на Гайтански „Био Майнинг“ АД (в която Гайтански е основен акционер).

Срокът за връщане на заема е 2029 г. Дружеството, обект на покупката, е сравнително малък местен играч, базиран в кърджалийското село Груево, чиито годишни обороти до онзи момент са между 5 и 16 млн. лв.

Кредитът с ББР на практика е необезпечен, тъй като както „Роудуей Кънстракшън“ АД, така и „Пътстройинженеринг“ АД нямат активи за реалното обезпечаване на кредита (преди месец „Българска банка за развитие“ е продала на търг акциите на „Пътстройинженеринг“ АД за само 5 млн. лева).

Реално чрез баснословно скъпата покупка на "Пътстройинженеринг" още през 2019 г. парите от ББР вече са преминали в ръцете на Румен Гайтански и банката трудно би могла да си ги получи обратно. Още тогава е било ясно, че обезпечението по кредита са учредените залози на "Роудуей кънстракшън" и "Пътстройинженеринг", които обаче никога не биха могли да се реализират за 150 млн. лв.

Веднага след като кредитът е отпуснат, на 28.06.2019 г. “Роудуей Кънстракшън” АД плаща на “Био Майнинг” АД 103,5 милиона лева с основание „продажба на акции“. Като 46 млн. лева от тези пари Румен Гайтански - Вълка получава като „дивидент“ от „Био Майнинг“ АД.
На практика се получава, че свързана с Румен Гайтански фирма усвоява кредита от ББР и прехвърля средствата през фиктивна сделка с друга фирма на Гайтански (в която същият участва пряко), като от сделката Гайтански реализира личен приход като акционер - дивидент в размер на 46 млн. лева.

По-важното обаче е, че от получените от “Роудуей Кънстракшън” АД пари, „Био Майнинг“ АД плаща на „Кристална вода“ АД 28.6 млн. лева с основание „заем“. („Кристална вода“ АД е също фирма индиректно и директно свързана с Гайтански по линия на лицата, които участват както в нея, така и във фирми, в които директен собственик е Гайтански).

„Кристална вода“ АД е обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д“ АД и „ТЕЦ Варна“ ЕАД (в което дружество Ахмед Доган към онзи момент е мажоритарен собственик чрез фирма „Сигда“ ООД и председател на съвета на директорите), като на датата 31.03.2021г. „Кристална вода“ АД погасява задължението на „ТЕЦ Варна“ АД към банката в размер на 26.7 млн. лева.

На 31.03.2021г. „ТЕЦ Варна“ ЕАД и „Кристална вода“ АД подписват договор, по силата на който „ТЕЦ Варна“ ЕАД (като заемополучател) се задължава да върне сумата от 26.7 млн. лева, която „Кристална вода“ АД е заплатила вместо него на „Търговска банка Д“ АД.

Отделно от това, на 07.04.2021г. „ТЕЦ Варна“ ЕАД и „Кристална вода“ АД сключват следващ договор за заем за 3.3 млн. лева, която сума „Кристална вода“ АД предоставя на „ТЕЦ Варна“ ЕАД.

Няколко месеца по- късно (през м.юли) „Кристална вода“ АД цедира на Румен Гайтански вземанията си от „ТЕЦ Варна“ ЕАД в размер на общо 29.9 млн. лева и така Гайтански става кредитор на фирмата на Ахмед Доган, въпреки че парите всъщност не са предоставени от него, а са на държавната банка ББР (с абсолютно доказан произход от ББР по описаната схема).

"Установено е, че "Кристална вода" АД погасява задълженията на ТЕЦ "Варна" АД към "Търговска банка Д". Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството "Био майнинг" АД на "Кристална вода" АД", пише в съобщението на КПК.

От всичко това в КПК направят извода, че на практика Ахмед Доган, с помощта на Румен Гайтански, е източил близо 30 млн. лева от ББР, като тези пари никога няма да бъдат върнати на държавата. И това прави основателен въпроса на Пеевски към Почетния председател на ДПС "Г-н Доган, къде са тези 30 милиона, които откраднахте от ББР?" 

Остава и въпросът - държавата ли напрактика е издържала Ахмед Доган и е покривала разходите му по сараите в "Росенец" и кв."Бояна" в София, тъй като именно с пари на държавата е погасен кредит на фирмата на Доган („ТЕЦ Варна“ ЕАД), който кредит вероятно е използван през годините от ТЕЦ-а за издръжката на сараите – огромни застроени имоти (някои със статут на хотели), които се ползват за живеене единствено от Ахмед Доган.
Към този момент нито лев от отпуснатия от дъравната банка заем не е върнат. И няма и да бъде върнат, смятат експерти.

В рамките на акцията на прокуратурата и КПК бяха обискирани имоти на Румен Гайтански, появиха се снимки от луксозния автопарк на Вълка. А в медиите плъзнаха информации, че част от луксозните лимузини на задържания Румен Гайтански-Вълка са в така нар. „сарай" на д-р Ахмед Доган. Самият Доган признал на 31 март 2018 година, че е получил „Майбах“ за рождения си ден.

Към този момент Почетният председател на ДПС не е коментирал нито разследването на КПК, нито ареста на Румен Гайтански, нито обвиненията, отправени към него.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай