Промени в наредба ще влияят на цената на топлото

Топлинните счетоводители ще отчитат топломерите до 10 юли

Промени в наредба ще влияят на цената на топлото | StandartNews.com

От 1 октомври влязоха в сила промени в наредбата за топлоснабдяването, които са съществени и ще влияят на целия процес на доставка на топлинна енергия на гражданите, както и на отчитането й и формирането на цената на тази услуга, заяви в сутрешния блок на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

„Определени са конкретни срокове, свързани с ангажиментите на фирмите за топлинно счетоводство. На първо място - да извършват отчетите, те трябва да бъдат готови до 10 юли. До 15 юли те трябва да представят изравнителните сметки и до 31 август е срокът за обжалване на съответните сметки, ако хората смятат, че има определени проблеми“, каза министърът.

Според Петкова досега не е имало ясно изразено фиксиране на сроковете. „Имаше много сериозен дебат по отношение на това кога е получена последната изравнителна сметка, кога е изтекъл срокът за възражение. Това създаваше една основна част от споровете. Тук вече имаме много ясни фиксирани срокове и хората, трябва да ги знаят“, допълни още министърът.

„И друго много важна тема за сградната инсталация, нещо, което много вълнува хората. В наредбата се дава възможност етажната собственост сама да определи размера на тази сградна инсталация, тя е между 20-40%. Тези проценти са определени в рамките на работната група и са определени на базата на статистика, на база на анализ, който е предоставен в Министерство на енергетиката“, посочи Петкова.

„Целта е тук да се балансират интересите на хората, които от една страна ползват услугите на топлоснабдяването и на тези потребители, които са се отказали от тази услуга, но така или иначе трябва да плащат тази такса сградна инсталация. Смятам че това са едни добри новини за българските потребители“, коментира Теменужка Петкова.

„КЕВР е институцията, която прави съответните анализи, съответните преценки и взема регулаторните решения по отношение определянето на цената на топлинната енергия. Важно е да кажем за потребителите на тази услуга, че от първи октомври тази година, от новият на отоплителен сезон, са в сила промени в наредбата за топлоснабдяването, наредба, която беше променена с участието на много широк кръг заинтересовани лица“, добави Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай