Прокурорите с обвинение за целия път край Своге

Крестъпление да не се спазват изискванията за качество на полагания асфалт, казва румяна Арнаудова

Прокурорите с обвинение за целия път край Своге | StandartNews.com

„Повдигнатите от прокуратурата обвинения срещу строители и шефове на АПИ са за липсата на контрол и некачествен ремонт на цели участък на пътя край Своге”. Това заяви пред нова телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова относно повдигнатите вчера обвинения на няколко човека заради трагедията край Своге, при която загинаха 20 души.

Според нея е престъпление да не се спазват изискванията за качество на полагания асфалт. "Да се влага различно качество в смеската за пътя е престъпление. И това е причината да повдигнем обвинения на различни хора. Създавани са документи за изпитвания, но не са правени проверки. Ако това беше правено коректно, щяхме да имаме данни още в по-ранен етап", категорична бе тя.

Според Арнаудова при ремонта въобще не са били правени истински изследвания за качеството на настилката, вместо това са давани само документи. "Дадени са документи за изпитвания на пътя, но реални такива не са извършвани. Иначе щеше да се установи, че е слагана друга настилка", коментира още тя.

„Прокуратурата провежда разследване тогава, когато има извършено престъпление. Тогава тя изяснява всички обстоятелства, които са станали причина за настъпване на инцидента. Нямаме основание да се съмняваме, че има някакъв проблем в останалите отсечки които е изпълнявала фирмата", подчерта говорителят на главния прокурор.

По думите й пътната сигнализация е важна. "Този знак за ограничение на скоростта от 40 км е трябвало да бъде спазен", посочи още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай