Прокурори поемат морето от боклук по Искър

Областният управител иска помощ от държавата за разчистване на реката

Прокурори поемат морето от боклук по Искър | StandartNews.com

Прокурори започват разследване на морето от боклук по река Искър. Кадрите с 12 дка битови отпадъци от хладилници до автомобилни седалки шокираха цяла България.

ВИЖ ОЩЕ: Вижте морето от боклук по Искър.Как ще се справят?

"Започва прокурорска проверка заради голямото количество отпадъци в река Искър край Своге", съобщи областният управител на Софийска област Илиан Тодоров. Още днес до правителството ще бъде изпратено поредно писмо с искане държавата да финансира решаването на екологичния проблем.

"Отпадъците заемат площ от близо 12 декара, но се намират извън урбанизирана територия", посочи областният управител Илиан Тодоров. „Което означава, че от община Своге нямат задължението да ги почистват. Задължението за почистване е изцяло на държавата“.

Той допълни, че за последно през май миналата година е поискано финансиране от Министерски съвет за почистване на речните корита в извън населените места, които не са разчиствани от 30 години.

„След три месеца ми отговориха, че средства не могат да ми бъдат отпуснати“. По предварителни данни, почистването на замърсения участък край Своге ще струва между 200 и 220 хиляди лева. Дейностите ще започнат веднага, когато средствата бъдат отпуснати от държавата.

„Аз ще възложа с целево финансиране на изпълнител, който да изчисти. Ние не можем да тръгнем по закона за обществените поръчки, защото не можем да си позволим година, две тези боклуци да седят там“, каза областният управител Илиан Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай