До 1000 евро на смяна събирали на Калотина

Арестите са свързани с производство, образувано през май 2019 г., разкриха от прокуратурата

До 1000 евро на смяна събирали на Калотина | StandartNews.com

Множество шофьори и граждани са подавали сигнали в МВР за искане на такса „почерпка” на граничен пункт „Калотина”. От 800 до 1000 евро на смяна са събирали задържаните, разкри Сийка Милева, говорител на главния прокурор, цитирана от Nova.bg. Над 30 души бяха арестувани в четвъртък на граничния пункт, сред тях е и началникът им. Арестите са свързани с производство, образувано през май 2019 г., обясни още Милева.

Парите били искани предимно от турски шофьори, както и от български, които превозвали храна. С платената такса избягвали реална физическа проверка на товара.

„Всеки митнически инспектор заделял по 50 евро от исканите пари и ги предавал лично на ръка на началника на митническия пункт. Останалата сума се разпределяла между митническите инспектори и полицаи”, каза Милева.   

„Когато водачите давали пари, които са в по-голяма банкнота, им се връщало ресто”, обясни Милева.   

20 лица са привлечени като обвиняеми, сред които и началникът Райчо Соколов. На него му е повдигнато обвинение за образуване и ръководене на организирана престъпна група. Повдигнати са обвинения и на 15 митнически инспектори и четирима служители на Гранична полиция.

Претърсени са и жилищата на задържаните. От тях са иззети големи парични суми. Намерени и иззети са и наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби.  Според прокуратурата групата е действала от началото на 2019 г., а производството е започнало още през май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай