Прогноза! Голям риск за нова чума по свинете

Югозападът с доклад за висок риск за повторна епидемия, засега няма заразени

Прогноза! Голям риск за нова чума по свинете | StandartNews.com

 

13 броя диви свине, отстреляни от ДЛС „Осогово“ в Кюстендилско, са изследвани срещу африканска чума. При тях няма случаи на положителни проби, заяви на заседание на Областната епизоотична комисия в Кюстендил д-р Емил Гъгнев от ОДБХ, цитиран от струма.бг.

Членовете на комисията се запознаха и с доклада на Центъра за оценка на риска по хранителната верига /ЦОРХВ/. Според документа вероятността АЧС да се появи отново и да се разпространи в рамките на Югозападен регион е на високо ниво. Вирусът на чумата присъства в дивата природа на територията на цялата страна и в съседни държави  като Сърбия и Гърция, затова и оценката на риска от повторна поява и разпространение на АЧС за регион Югозападен се оценява с високо ниво на риск.

Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност собствениците и ползвателите на животновъдни обекти със селскостопански животни трябва да осигуряват и спазват мерките за биосигурност. Животни се отглеждат в животновъдните обекти само след писмено разрешение на директора на съответната ОДБХ. Разрешението се издава при условията и по реда на процедура, одобрена от изпълнителния директор на БАБХ, съгласувана от директора на ЦОРХВ, след извършена проверка на място от официалния ветеринарен лекар и въз основа на предварителна оценка на риска. Тя пък се изготвя за съответната административна област, в която се намира животновъдният обект, като в нея се включва и индивидуална оценка за индустриалните и фамилни ферми.

Съгласно ЗВД животновъдните обекти, които са лични стопанства, подлежат на регистрация в ОДБХ, на чиято територия се намира обектът. Във връзка с по-облекчената процедура по регистрация бе предприета информационна кампания сред кметовете на населени места, за да се разясни начинът на регистрация на личните стопанства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай