Профи протестъри на античумен бунт в с. Мрамор

БАБХ: 300 лв. ще получат умъртвилите предварително домашните си прасета

Профи протестъри на античумен бунт в с. Мрамор | StandartNews.com

В софийското село Мрамор днес се провежда малоброен протест срещу мерките за справяне с африканската чума по прасетата, като, оказва се, акцията е организирана от професионални протестъри, става ясно от репортаж на БНР.

Голяма част от протестиращите не са от селото и твърдят, че няма чума и че са хората жертва на опит за завладяване на българските пазари на свинско месо. Според тези протестиращи, които са познати лица от протестите срещу "Топлофикация" и Комисията за енергийно и водно регулиране, срещу чумата по овцете в Южна България, срещу Истанбулската конвенция и Стратегията за детето, хората не трябва да спазват указанията на ветеринарните власти, да не ги допускат до задните си дворове и не трябва да унищожават прасетата си.

"Властта вече е в ръцете на хората и те ще се самоуправляват" - каза основният оратор на протеста в село Мрамор, представила се като Мадлен Кирчева, гражданин.

Хората, които са заклали превантивно домашните си прасета, ще получат обещаните от правителството 300 лева, за да дезинфекцират стопанствата си, увери пред националното радио д-р Дамян Денев от Агенцията по храните пред протестиращите от Мрамор. Уточнението беше направено в отговор на изразени съмнения, че парите ще се насочат към фирми, които ще правят дезинфекция, а не към самите стопани. Д-р Денев каза още, че тепърва ще се изработят правила за получаване на тези пари, защото са възможни спекулации, тъй като домашните прасета не са регистрирани и е трудно да се докаже техният брой:

"Има недобросъвестни хора. От кметовете трябва да се водят регистри кой какви животни отглежда. Отделно трябва и регистриран ветеринарен лекар, който също обслужва, специален ветеринарен лекар, така че доста са институциите, които трябва да знаят кои хора отглеждат животни и ще бъдат разписани ясно правилата как точно ще се доказва всичко това нещо, за да няма спекулации и да може наистина всеки, който е усвоил и е спазил тази мярка, да получи необходимото обезщетение".

Хората, твърдят, че вече нямат прасета, защото са ги заклали в изпълнение на заповедта за санитарната зона. В района няма огнища на африканска чума, но селото попада в 20-километровата зона около свинефермата в Петърч и се налага избиване на животните - като превантивна мярка.

Протестиращите от селото се въздържаха от коментари. Неофициално обаче заявиха пред репортер на БНР, че кметът на Мрамор е от БСП и организацията на протеста е негова инициатива. Кметът Ивайло Иванов отрече той да е организатор на протеста, но добави: "Дори и да съм аз, няма лошо. Смятам, че прасетата се избиват без основание".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай