Проф. Радка Аргирова смрази българите. Зараза в млякото от магазина

Нови наблюдения показват възможен път на заразяване от птичи грип

Проф. Радка Аргирова смрази българите. Зараза в млякото от магазина | StandartNews.com

Нови наблюдения показват възможен път на заразяване от птичи грип, при който заразата не се предава първоначално от животно на човек, а човек се сдобива със заболяването, консумирайки храна от магазина. Това съобщи проф. д-р Радка Аргирова на годишна среща на фондация МОСТ през уикенда.

Това че вирусът се открива не през птиците, а в млякото, говори, че е много устойчив и си търси ново място, за да оцелее, не са му достатъчни птиците като място за живот. Има вероятност да изчезне и да се адаптира, за да намери нови убежища в нови биологични видове, каза д-р Аргирова.

Първият случай е с 11-годишно момиче, което е починало от птичи грип в Камбоджа.

Изобщо световната търговия с храни се оказва опасно място, защото се извършва много бърз транспорт, изискват се храни от интензивни животновъдни ферми и това улеснява разпространението на вируси, каза още тя.

Ние сме непрекъснато в сезона на вирусите. В настъпващия сезон ще бъдат смес от няколко вируса, заяви проф. Радка Аргирова.

На първо място са заболяванията с Covid, които може да наречем инфекции и се откриват при тестване. Протичат много леко.

За грипа вече има ваксина и национален план за ваксиниране на лица над 60 годишна възраст, на които се поставят ваксини безплатно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай