Проф. Рачев попари ученици и родители с тази прогноза за времето

През последните паднаха хубави валежи, имаше дори локални наводнения

Проф. Рачев попари ученици и родители с тази прогноза за времето | StandartNews.com

Източник: бТВ

15 и 16 септември (неделя и понеделник) се очертават като най-студените дни от септември, съобщи пред бТВ климатологът проф. Георги Рачев. Така той попари надеждите на родители и ученици за хубав първи учебен ден.

Разбрах, че ще има 50 хиляди първолаци, но им е рано за вълнени шапки с помпони и кучешки уши. Защото в понеделник сутринта, ако някъде температурите са 5 градуса, например в София, Пловдив, Драгоман и ниските котловинни полета, това не означава, че в други части на страната няма да са 12-13 градуса, каза Рачев.

Все пак валежите ще са до неделя, така че учебната година ще може да започне и без тях. След това нов дъждовен фронт ще дойде в четвъртък другата седмица.

Има един студен фронт, който ще нахлуе с океански въздух и с доста по-ниски температури, и може би ще мине снежинка на Мусала, което е нищо. Дори да го пишем  първи сняг през септември, което може би май ще се случи това нещо, но не съм сигурен, ама на Мусала е валяло и през август месец, така че не е нещо феноменално, за да се изтъква това като нещо много страшно. Няма да е като във Виена, където се очакват да паднат до 200 литра дъжд и Алпите да се покрият със сняг, добави той.

Захлаждането в неделя и в понеделник ще бъде факт, а във вторник се връщаме към температури по-високи от 20 градуса. В четвъртък почва да вали отново, а следващата събота и неделя е време за гроздобер, каза още професорът.

Рачев разкри също, че през третата десетдневка на септември времето по морето ще е стабилно и хубаво за отдих и плаж.

През последните паднаха хубави валежи, имаше дори локални наводнения, и както винаги шахтите не могат да поемат нещата, констатира проф. Рачев.

Според него говорим за едно и също нещо в продължение буквално на години, но идеята е, че в момента язовирите са пълни някъде на около 60 на сто. Това не е толкова страшно, стига водата да се ползва правилно и пестеливо, предупреди климатологът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай