Проф. Рачев каза какво ни носи циклонът Тошко

В събота и неделя се захлажда, ще вали, сняг в планините

Проф. Рачев каза какво ни носи циклонът Тошко | StandartNews.com

Африкански циклон, наречен Тошко, ще премине през България и ще промени сериозно времето. Това каза в интервю за бТВ топ климатологът проф. Георги Рачев.

В събота и неделя у нас се захлажда, ще вали. В понеделник и вторник африканският циклон ще донесе сняг над 2000 метра, прогнозира експертът.

"Няколко студени вълни засегнаха Европа, засегнаха и България. Днес излязох на минус 1 градус, а в Москва температурите стигнаха 24 - рекорд от 140 години", каза още той.

В градовете температурите са с 2 градуса и половина под нормата, а в София - под 4, за последните два месеца. Това не е било от 25 години. От студеното време пострадаха и френските лозари, заради сланите 25-30 % от реколтата им ще бъде унищожена.

Циклонът Тошко Африкански ще премине през Източна България. Той ще предизвика по-сериозни валежи и гръмотевични бури, прогнозира още климатологът.

Очаква се обаче циклонът бързо да се измества на Североизток и във вторник валежите ще намалеят.

Заради циклона ще има гръмотевични бури, много ще вали, каза климатологът. Язовирите вече имат достатъчно обем да поемат допълнително води, при яз. Върбица може да има висока вълна, каза той.

Следващият петък ще стигнем 17 градуса, но времето ще продължава да е по-хладно от нормалното за сезона.

Проф. Рачев очаква трайно топло да бъде след 1 май. Дотогава април ще ни се стори студен и мрачен. В София идните дни не се очакват високи температури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай