Проф. Рачев изненада с прогноза за най-важния ден

Температурите в Западна Европа са доста по-високи, отколкото на Балканите

Проф. Рачев изненада с прогноза за най-важния ден | StandartNews.com

Източник: бТВ

Тази неделя, в която е денят на изборите, времето ще е като сега – студено сутрин и 18 градуса и слънчево по обед. Това прогнозира пред бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

Първият сняг, който преди около седмица-две се предвиждаше за 1-2 ноември постепенно се изтегли за по-късно и сега не е ясно кога точно ще падне, каза той в друг коментар.

Температурите в Западна Европа са доста по-високи, отколкото на Балканите – стигат до 21 градуса в Мадрид. У нас пък само по обед е толкова топло, но сутрин си е направо студено.

Тази сутрин на много места температурите бяха под 0° и имаше слани, обяви климатологът.

По морето минималните температури са по-високи, отколкото в останалата част на страната заради топлото море. Така ще е докато морето не изстине през януари-февруари. Тъй като от североизток нахлува този малко по-хладен въздух, максималните температури са малко по-ниски от останалите райони, обясни той.

Антициклонът, под чието влияние сме, е доста сух и за съжаление не падат достатъчно значими за селското стопанство валежи. Според Рачев поне до края на октомври няма да има никакви съществени валежи.

Рачев допълни, че антициклонът ще действа дълго време и ще определя времето над Европа. По думите му хубавото при него е, че не носи трайни мъгли.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай