Продават на безценица фалшиви Covid-паспорти

Фалшификати се появяват и на редовни уебсайтове и платформи за електронна търговия

Продават на безценица фалшиви Covid-паспорти | StandartNews.com

Фалшиви паспорти за ваксинация се продават онлайн на цената на "фъстъци" в разрастващата се далавера, стреснала властите, защото държавите разчитат, че тези документи ще възродят пътуванията и техните икономики, казват експерти по киберсигурност, съобщава "Монитор".

От Исландия до Израел голям брой страни започват да вдигат ограниченията от локдауна за хората, които са в състояние да докажат, че са ваксинирани. Така те могат да посещават обекти за почивка или да пресичат границата, ако покажат документи за ваксинация.

"Хората се опитват да заобиколят това чрез създаването на фалшиви документи, с което всъщност излагат на риск живота на другите", каза в онлайн интервю Беену Арора, основател на фирмата за киберсигурност "Сайбъл".

"Виждали сме стотици сайтове в тъмната част на мрежата, където такива документи се продават на цената на фъстъци", добави той.

Тъмна мрежа е част от интернет, която е извън обхвата на търсачките и в която потребителите са предимно анонимни и плащат главно с криптовалути като биткойни. Фалшиви документи за ваксинация могат да бъдат купени даже за 12 долара, каза Арора и добави, че броят на предложенията се е увеличил главоломно след появата на първите към края на февруари.

Одед Вануану от компанията за киберсигурност "Чек Пойнт" каза, че изследователите във фирмата са открили множество реклами в тъмната мрежа, предлагащи документи уж издадени в САЩ, Русия и други страни.

"Има голямо търсене за тях", каза той. Фалшификати се появяват и на редовни уебсайтове и платформи за електронна търговия, каза Чад Андерсън, старши изследовател в разузнавателната фирма за онлайн заплахи "ДомейнТулс".

Миналата седмица 45-има прокурори от САЩ подписаха писмо с призив към ръководствата на "Туитър", "иБей" и "Шопифай" да предприемат незабавни мерки, за да предотвратяват техните платформи да бъдат използвани за продажбата на фалшиви карти за ваксинация срещу Ковид-19.

"Фалшивият и измамнически маркетинг и продажби на подправени карти за Ковид ваксини застрашават здравето на нашите общности, забавят напредъка към защитаване на нашите граждани от вируса и са нарушение на законите в много щати", пише в текста.

От "иБей" казаха, че са взели сериозни мерки да блокират или бързо да отстраняват постовете, които съдържат неверни здравни твърдения, включително и карти за ваксинация. "Туитър" и "Шопифай" не отговориха незабавно на искането за коментар.

Ден по-рано ФБР призова хората да не постват в социалните мрежи фотографии на своите ваксинационни карти, като предупредиха, че информацията може да бъде използвана от измамници, за да подправят документи.

Според Андерсън от "ДомейнТулс" в днешно време подправянето на документи е "толкова лесно". "То е тривиално, особено с инструментите за редактиране, които имаме днес", каза той.

Вануану заяви, че за да бъде затруднено фалшифицирането на ваксинационни карти, те трябва да бъдат дигитализирани с кодирани ключове при използване на Кю Ар кодираща система, подобна на онази, възприета в Израел.

При сканиране кодовете ще разкриват информация за ваксинирането, както и името на титуляра, което може да бъде сверено с документите му за самоличност. Но по думите на Вануану, за да вършат работа тези системи при международни пътувания, е необходимо страните да споделят данни.

Китай, Бахрейн и още няколко държави вече са въвели ваксинационни паспорти, а Южна Корея и Европейският съюз също обявиха планове за дигитални документи. Тази идея обаче среща силна опозиция в други страни, сред които Великобритания, където повече от 70 депутати я описаха като "разделяща и дискриминационна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай