Прочут еротичен роман отново на БГ пазара

Прочут еротичен роман отново на БГ пазара  | StandartNews.com

Шедьовърът на еротичната литература "Историята на О" се появява отново на българския пазар със знака на "Колибри" - 22 години след първото издание, което регистрира феноменален успех.

Млада, сексуално разкрепостена жена позволява на любовника си да я заведе в замък, където подлага тялото си на гротескни манипулации. Голямата тема обаче не е технологията на секса, а дали е възможно и необходимо любовта да бъде пълно подчинение и дали има смисъл в щастието да бъдеш роб. Садомазохистични сцени са описани с естетски сдържан тон. Неслучайно книгата е продавана в милиони екземпляри, без някога да е слизала от печат. Творбата е за ценителите на екстремната и екстравагантна еротика, за познавачите на писатели от ранга на Батай и Аполинер, за фенове на сексуалните фантазми. Историята на О" печели реномираната литературна награда Prix des Deux Magots. Преведен е на повече от двадесет езика, а през 1975 г. става основа за едноименен филм.

Зад псевдонима Полин Реаж стои Доминик Ори (1907-1998) - френска интелектуалка, писателка и преводачка. Дамата в продължение на десетилетия е сътрудник и главен секретар на авторитетното литературно списание "Нувел ревю франсез", оглавявано от Жан Полан, с когото поддържа дългогодишна връзка. Един ден той й казва: "Жените не могат да пишат еротични романи. Сигурен съм, че и на теб няма да ти се отдаде". Ори отговаря: "Е, бих могла поне да опитам". През 1954 г. "Историята на О" вече е на пазара - без никакъв успех. Затова пък второто издание в началото на седемдесетте години предизвиква толкова голям скандал и възмущение, че се заговаря за процес. Никой обаче не знае кой се крие зад името Реаж - преписват книгата на самия Полан, автор на ефектния предговор, на Андре Малро, на Анри дьо Монтерлан... Ори признава, че романът е нейно творение през 1994 г., четири десетилетия след като той е публикуван за пръв път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай