Приятел на Рей Чарлз омайва Банско

Урош Перич открива джаз феста на 8 август след марша на мажоретките

Приятел на Рей Чарлз омайва Банско | StandartNews.com

Банско. "Със суинг да спасим България от голямата депресия", пошегува се д-р Емил Илиев в навечерието на организирания от него за 16-и път джаз фест в Банско. Според класиците няма нищо по-позитивно от буги-вуги музиката и тъкмо сега е дошло време за нея. "Който и да ме запита какво е най-здравословно в тази жега, а и през останалите сезони, веднага му отговарям - джаз. Много важно обаче е да откриеш собствения си стил", не се колебае прочутият лекар.

На 6 август в читалище "Никола Вапцаров" от 20 часа е концертът на клавирно дуо Карееви, а на другия ден пак там овации ще обира пианистът проф. Йовчо Крушев. Голямото откриване е на 8 август с духов оркестър с 30 музиканти и 20 мажоретки "Маршируващи звезди" - необикновен за България училищен оркестър, направен по американски тертип в Златица. Те ще направят шествие из централните улици на Банско.

Откритата сцена на площада вдига завеса в 19 часа за Урош Перич-Пери с "Мамбо старс" и "Перлите". Известният словенски музикант е сред малцината бели джазмени, които се радват на така наречения черен глас. Неслучайно той е бил сред предпочитаните сценични партньори на великия Рай Чарлз и негов близък приятел. Сега продължава да прави шоу с дъщеря му Шейла.

Ако се намерят достатъчно финикийски знаци, дамата със сигурност може да се появи в Банско, обещава д-р Илиев.

На старта ще има фойерверки и за Шери Уилямс, която ще изпълни няколко блус парчета, за Микаела Рабич - австрийската джаз тромпетистка, припозната от ценителите като "съвременния Чет Бейкър в женски образ", за Роберт Павлик, Мони Венков комбо&Съни. В петък е ред на квартетите на Себастиян Лаверни и на Фабио Лепоре. Не по-малко интересен е бендът на Боби Каркасес, в който блестят наши и южноамерикански виртуози. "Гаджо Дило" също е в програмата - гръцката група е създадена "с единствена цел да вдъхне нов живот на циганската музика".

В събота публиката ще аплодира трите страхотни дами от "Сентиментал суингърс" в компанията на секстета на Михаил Йосифов. Вера, Рони и Деси, както винаги, ще се появяват в бляскави ретро тоалети и ще вземат акъла на феновете с отличните си интерпретации на велики евъргрийни. Всички заедно ще възродят златната ера на суинга, ще се преклонят пред джаза, ще съживяват чара на градската песен. Шоуто ще продължи с британската "ТиДжи колектив" - прекрасен микс от джипси джаз, фламенко и съвременни влияния. Англичанката Анджи Кинг също ще получи своите аплодисменти. Към полунощ в събота излиза неукротимата бразилка Иви Мендес, близка дружка на Шаде, с която делят общ мениджър. В неделя наред е триото "Вайн", "Спагети суинг", които обичат не само музиката, а и гастрономията, колоритните костюми и кулинарните експерименти, Хюберт Табс - класически R&B и фънк изпълнител, очароващ с гласа си, и прекрасната Мирослава Кацарова. В понеделник са юнаците от колежа "Елмхърст", Вероника Харча, "Сайдстепс" и невероятната Ана Мура - бляскава фадо звезда. "Нали знаете как се слуша фадо - много късно вечер, когато човек е полупиян и полувъзбуден", шеговито коментира д-р Илиев. Закриването на 13 август е с Биг бенда на Благоевград на Борис Янев, а специалните гости са Васил Петров и Стефка Оникян. За десерт - "Ехуд Етун", "Блекаут" и самият Рей Джелато. Поклонниците на суинга очакват с огромно нетърпение английския саксофонист и вокалист. Изпълнителят от особено висока класа не само е знаменитост на всички джаз фиести по света, но е свирил на сватбите и партитата на Пол Макартни, Брайън Адамс, Ричард Брансън, кралица Елизабет. BBC номинира Джелато като "най-добър джаз изпълнител" и за номер едно на 2007-а. Той е толкова динамичен и атрактивен като шоумен, че дори демонстрира дарба на готвач и издаде тематична книга.

Хроникьорите припомнят, че в историята на джаз феста има какво ли - джаз стандарти, блус, би-боп, суинг, диксиленд. Независимо от коренно различния си характер етностиловете също са на почит и уважение в афиша - Стунджи и Елица, "Кракатау бенд" от Индонезия, "Яхия Халил бенд" от Египет, родните "Булгара". Да не забравяме, че в деветото издание на фиестата за пръв път пред българската публика на сцената излязоха заедно Влатко Стефановски, Мирослав Тадич и Теодосий Спасов, а музиката на техния проект "Трета майка" още триумфира по световните сцени. През годините в Банско са свирили повече от двадесет биг бенда, включително и най-необичайният в историята на форума - SHAPE International big band, който е част от официалния оркестър, представящ НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай