Природни бедствия можели да повредят яз. Бели Искър

Софийска вода следи водоснабдяването на София с най-новите технологии

Природни бедствия можели да повредят яз. Бели Искър | StandartNews.com

Шефове на "Софийска" вода се похвалиха, че следят водоснабдяването на София с най-новите технологии. В същото време стана ясно, че инженерите на софийския концесионер имат известни съмнения относно сигурността на стената на язовир "Бели Искър", даващ 25% от водата, която пият и ползват за битови нужди софиянци.

Няма риск от нарушаване на водоснабдяването в София, ако вода се пренасочва от язовир "Бели Искър" към Перник, заяви пред бТВ Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода".

„Нивото на автоматизация в дружеството следва добрите световни практики. Ние наблюдаваме през цялото време в онлайн режим какви са наляганията и потоците. Гарантирам, че няма да има нарушаване на водоснабдяването на столичани“, заяви Тренев.

Но той обясни, че стената на язовир „Бели Искър“ е в частично работоспособно състояние, което означава, че тя може да работи при определени обеми от водни количества. Язовирът може да бъде пълен около 80%, което са около 13 милиона кубика.

Васил Тренев направи уточнението, че водните количества са динамична величина и ежедневно се променят. По данни от вчера в язовир „Бели Искър“ има 9 милиона кубика вода.

„Около 75% от водните количества, които постъпват в София, идват от язовир „Искър“, а около 25% - от „Бели Искър“. При средна консумация от около 12 милиона кубика на месец в столицата означава, че от „Бели Искър“ получаваме между 2,8 и 3 милиона кубика“, поясни Тренев.

Той не отрече, че съществува риск за язовирната стена на "Бели Искър" при природни явления, които не зависят от хората.

"Конкретно не мога да отговоря на въпроса защо не е извършен ремонт до момента. Основният проблем в миналото беше собствеността. Текущото предписание за ремонт на стената е от 2016 г. Предвидените мерки са свързани с два идейни проекта, като единият е на „Софийска вода“, каза още изпълнителният директор на дружеството.

По думите му държавата трябва да извърши ремонта в лицето на Държавната консолидационна компания, която е собственост на Министерството на икономиката.

„Не очакваме да има какъвто и да е режим на водата в София, защото имаме възможност да снабдяваме южните райони с вода от язовир „Искър“, каза от своя страна Станислав Станев, зам.-изпълнителен директор на "Софийска вода".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай